Sezon "dyniowy" w pełni, tak więc czas na potrawy z dyni lub z dynią.
Moja pierwsza propozycja to zupa krem z dyni.
Składniki:( porcja dla 4 osób)
około kilograma dyni - moja miała 0,8 kg
1 średnia marchewka
1 litr bulionu warzywnego
3 ząbki czosnku
1/3 małej papryczki chili
puszka mleka kokosowego
kilka łyżek oleju z dyni
przyprawy:sól, kardamon, gałka muszkatołowa,
Czosnek oraz papryczkę bardzo drobno siekamy i podsmażamy 2,3 minuty na oleju, następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię oraz marchew i zalewamy bulionem warzywnym.
Gotujemy około 20 minut na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, następnie je miksujemy dodajemy przyprawy i wlewamy mleko kokosowe. Całość zagotowujemy cały czas mieszając. Kiedy zupa się zagotuje jest już gotowa do podania.
Ja podaję ją z grzankami lub ze świeżo upieczonym chlebem.
Po nalaniu zupy do miseczek dodaję do każdej odrobinę oleju z dyni i kilka pestek z dyni do smaku.
O mnie
- Lucy
- Jem i gotuję bez laktozy, glutenu, sorbitolu i częściowo fruktozy. Mam całą listę rzeczy, których nie mogę jeść. Jednak jem, żyję i jestem szczęśliwa- jestem osobą ze specyficznymi potrzebami żywieniowymi. To "nowe" życie zawdzięczam niemieckiemu lekarzowi Frankowi Kopp, cudowny człowiek i fachowiec oraz pani doktor Edycie Biernat Kałuży z Warszawy. Od 3 lat uwielbiam odkrywać nowe produkty i dania które mogę z nich zrobić. Jest smacznie i kolorowo, a myślałam, że będzie nudno, smutno i głodno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz