"Kartoflanka" to zupa prosta, pyszna i syta, jeśli
ktoś oczywiście lubi kartofle, jeśli jeszcze
nie próbowaliście tej zupy to gorąco polecam!
Klasyczna śląska" kartoflanka" jaką znam z
dzieciństwa była robiona na boczku, ale ja odchudziłam nieco jej wersję zabierając z niej ten cenny
dla wielu przysmak. Moja wersja jest bezmięsna, ale równie pyszna - moim zdaniem!
składniki ( 3 porcje)
5 ziemniaków średniej wielkości - patrzcie jak wyglądają ziemniaki, kupujcie ze sprawdzonego miejsca, nawet gdyby miały kosztować odrobinę więcej, to nie jest duży wydatek, a naprawdę różnią się smakiem.1 średnia marchewka
1 por
2 ząbki czosnku
litr bulionu warzywnego
3,4 łyżki oleju
kilka listków świeżej bazylii
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma, oregano, kminek
Jeśli bardzo chcecie zrobić zupę z boczkiem, to trzeba kupić kilka plasterków dobrego, podwędzanego boczku, podsmażyć go lekko na patelni i dodać do zupy na kilka minut przed końcem gotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz