środa, 22 października 2014

Kartoflanka


"Kartoflanka" to zupa prosta, pyszna i syta, jeśli ktoś oczywiście lubi kartofle, jeśli jeszcze  nie próbowaliście tej zupy to gorąco polecam!
Klasyczna śląska" kartoflanka" jaką znam z dzieciństwa była robiona na boczku, ale ja odchudziłam  nieco jej wersję zabierając z niej ten cenny dla wielu przysmak.
Moja wersja jest bezmięsna, ale równie pyszna - moim zdaniem!

składniki ( 3  porcje)
5 ziemniaków średniej wielkości - patrzcie jak wyglądają ziemniaki, kupujcie ze sprawdzonego miejsca, nawet gdyby miały kosztować odrobinę więcej, to nie jest duży wydatek, a naprawdę różnią się smakiem.
1 średnia marchewka
1 por
2 ząbki czosnku
litr bulionu warzywnego
3,4 łyżki oleju
kilka listków świeżej bazylii
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma,  oregano, kminek

 Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Przygotowujemy w dzbanku litr bulionu warzywnego. Ja zagotowuję kostkę dobrego bulionu kupionego w sklepie ze zdrową żywnością.  Myjemy i kroimy por ( przecinamy na pół i kroimy "półkrążki"), siekamy drobno czosnek dajemy do garnka z odrobiną oleju i przesmażamy kilka minut, następnie  wrzucamy do garnka 2/3 pokrojonych  ziemniaków oraz  marchewkę, zalewamy bulionem doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, kminkiem, gałką muszkatołową i gotujemy około 20 minut.
Po tym czasie blenderem miksujemy zawartość garnka tak aby miała w miarę jednolitą konsystencję ( zupa krem). Wrzucamy pozostałe ziemniaki i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy oregano.  Kiedy ziemniaki są miękkie zupa nadaje się do podania. Wlewamy na talerze lub do miseczek, dodajemy posiekane liście bazyli, można doprawić do smaku octem balsamicznym.

 
Jeśli bardzo chcecie zrobić zupę z  boczkiem, to trzeba kupić kilka plasterków dobrego, podwędzanego boczku, podsmażyć go lekko na patelni i dodać do zupy na kilka minut przed końcem gotowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz