Owoce pod kołderką z kruszonki to szybki i pyszny sposób na deser!
składniki na kruszonkę:
1 porcja (np. 100g) margaryny sojowej, rzepakowej, masła
bezlaktozy
1 porcja (np. 100g) ksylitolu, cukru trzcinowego itp
2 porcje (np. 200g) mąki bezglutenowej
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i wyrabiamy,
margaryna lub masło powinno być miękkie. Palcami rozcieramy masło z mąką i
cukrem aż powstaną małe grudki ciasta czyli kruszonka.
Możemy wyrobić ciasto na jednolitą masę i układać małe "kopczyki" na cieście. Ciasto nadaje się do przechowywania parę
dni w lodówce lub do zamrożenia,
zamrożone możemy potrzeć
na tarce.
Mrożone owoce, ilość jest zależna od ilości porcji jaką chcemy
przygotować i od owoców jakimi dysponujemy. U mnie mała blaszka to 4 porcje. Na blaszkę wysypuję kilogram
owoców, najczęściej mrożone maliny, truskawki i jagody. Posypuję
kruszonką i wkładam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na około
40 minut, powinna się lekko zarumienić.
Podajemy gorące. Możemy podać z lodami lub bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz