niedziela, 26 października 2014

owoce zapiekane pod kruszonką


Owoce pod kołderką z kruszonki to szybki  i pyszny sposób na deser!

 składniki na kruszonkę:
1 porcja (np. 100g) margaryny sojowej, rzepakowej, masła bezlaktozy
1 porcja (np. 100g) ksylitolu, cukru trzcinowego itp
2 porcje (np. 200g) mąki bezglutenowej

 Wszystkie składniki wsypujemy do miski i wyrabiamy, margaryna lub masło powinno być miękkie. Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem aż powstaną małe grudki ciasta czyli kruszonka.
Możemy wyrobić ciasto na jednolitą masę  i układać małe "kopczyki" na cieście. Ciasto nadaje się do  przechowywania  parę dni w lodówce lub do zamrożenia,  zamrożone możemy potrzeć na tarce.

 Mrożone owoce, ilość jest  zależna od ilości porcji jaką chcemy przygotować i od owoców jakimi dysponujemy. U mnie mała blaszka to 4 porcje. Na blaszkę wysypuję kilogram owoców, najczęściej mrożone maliny, truskawki i jagody. Posypuję kruszonką i wkładam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na około 40 minut, powinna się lekko zarumienić.
Podajemy gorące. Możemy podać z lodami  lub bitą śmietaną.
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz