Kocham ziemniaki, dla mnie są warzywem absolutnie
wszechstronnym i uniwersalnym. Prawdziwy elegant w gumowcach. To okopowy James Bond, posiada licencję na zaskakiwanie
gości przy stole...
Powiem krótko: tanie danie, które bez wstydu możemy podać na
eleganckiej kolacji.1 cebula,
2 ząbki czosnku,
20 dag pieczarek,
1 jajko,
2 łyżki twarogu bezlaktozy ( jesli nie mamy to 2 łyżki śmietanki sojowej)
4 łyżki oleju
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, bazylia, oregano, gałka muszkatołowa, kumin.
Przyprawy których nie lubimy oczywiście nie dodajemy, ja uwielbiam przyprawy, chętnie eksperymentuje i sprawdzam co mi smakuje a co nie, kiedy tylko ktoś przyniesie "coś" nowego do kuchni.
składniki na sos:
jogurt sojowy,
ząbek czosnku,
2 łyżki soku z cytryny
świeża natka pietruszki
garść kaparów
Przygotowujemy sos: Przeciskamy ząbek czosnku przez praskę, dodajemy
do jogurtu razem z sokiem cytryny i drobno posiekaną natką pietruszki.
Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy kapary i dekorujemy upieczone
babeczki ziemniaczane.
Babeczki najlepiej smakują na ciepło, można je przygotować wcześniej i tylko odgrzać przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz