poniedziałek, 13 października 2014

deser czekoladowy


To  najprostszy i najszybszy deser jaki robię.

 składniki:( 4 porcje)

Duża puszka mleka kokosowego

pół tabliczki czekolady ( co najmniej 75% kakao), lub 3 łyżki surowego kakao

1 łyżka ksylitolu

3 banany

bakalie dowolnie wybrane

 Banany kroimy w plastry.
Mleko kokosowe wraz z połupaną czekoladą lub  kakao rozpuszczamy w garnku  na jednolitą masę, cały czas mieszając w trakcie podgrzewania. Kiedy masa jest gorąca  dodajemy pocięte w krążki banany i wszystko razem miksujemy blenderem.  Tak powinna powstać jednolita gęsta masa, którą wlewamy do przygotowanych naczyń. Wkładamy na godzinę do lodówki, żeby stężała. Przed podaniem dekorujemy bakaliami, lub świeżymi owocami, też dobrze smakuje.
Bakalie można również dodać do powstałej  masy czekoladowej, ale to już kwestia indywidualnego wyboru.

Kiedy mam ochotę na coś słodkiego na już, tu i teraz to zjadam po prostu deser od razu po przygotowaniu, też jest smaczny. Taka gęsta gorąca czekolada, nigdzie takiej nie podają!


 

 

 

2 komentarze:

  1. Mam pytanie, mleczko kokosowe samo stężeje po zagotowaniu czy lepiej dodać trochę żelatyny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nic nie trzeba dodawać, jak dodasz zmiksowane banany i czekoladę to samo stężeje!

      Usuń