Lubię naleśniki w każdej wersji, jednak najadam się tylko
wersją "obiadową" , na słodko lubię zjeść na śniadanie lub na deser.
ciasto na naleśniki: ( 5 sztuk)
240 ml mleka sojowego, bądź bezlaktozy
1 jajo lub 2 przepiórcze3 kopiaste łyżki mąki bezglutenowej, może być mieszanka ( bezglutenowa dwie łyżki i jedna kopiasta ryżowej będzie bardziej chrupkie, zaś z kokosową będą słodsze)
szczypta soli - jeśli robię na słodko dodaję wanilię i łyżkę ksylitolu
odrobina oleju na patelnię - można robić na sucho, jeśli ma się odpowiednią patelnię.
składniki na farsz:
1 papryka czerwona
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 ogórek kiszony
1/2 szklanki wody
sok z połówki cytryny
1 słoik koncentratu pomidorowego ( ok.
puszka czerwonej fasoli ( może być w zalewie z chili)
naturalny jogurt sojowy
przyprawy: sól, pierz, papryka ostra, papryka słodka, kurkuma
Wlewamy odrobinę oleju na patelnię, dodajemy pokrojoną w
kosteczkę cebulę oraz czosnek, przesmażamy kilka minut, następnie dodajemy
pokrojone w plasterki pieczarki,
skrapiamy je cytryną i dodajemy pół szklanki wody, dodajemy pokrojoną w
paseczki paprykę i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy
i doprawiamy przyprawami. Dusimy pod przykryciem około 10-15 minut. Na koniec dodajemy
czerwoną fasolę i pokrojony w kostkę kiszony ogórek. Odstawiamy z pieca i wypełniamy nim przygotowane wcześniej naleśniki.
Farsz powinien być gęsty, tak aby wszystkie składniki dobrze
do siebie przylegały. Nakładamy farsz na przygotowane naleśniki, zawijamy i podajemy z jogurtem sojowym, lub bez.
Ja podaję naleśniki zawsze gorące, jeśli robimy większą ilość to warto naleśniki na czas przygotowania farszu, trzymać w lekko nagrzanym piekarniku. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz