piątek, 24 października 2014

kruche babeczki z kremem i owocami

Jeżeli macie trochę większą chwilę i chcecie zrobić naprawdę dobre wrażenie na gościach lub kimś wyjątkowym, polecam babeczki. Mogą wyglądać jak tylko zechcecie, odrobina pomysłowości i możecie stworzyć soje własne niepowtarzalne przysmaki.

składniki na kruche ciasto:
1 jajko
1,5 szklanki mąki bezglutenowej
150 gram margaryny sojowej, rzepakowej lub innej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ksylitolu, cukru trzcinowego itp...
2 łyżki śmietany lub mleczka kokosowego.
szczypta soli

Składniki łączymy i  mieszamy aż do powstania  jednolitej  masa. Wkładamy na 1,5 godziny do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek ( ok. 4 mm) i wykładamy nim foremki do babeczek. Najlepiej wykroić kółka o trochę większej średnicy niż foremka i delikatnie je docisnąć do wewnętrznej części foremki. Wkładamy foremki do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na około 25 minut, powinny być lekko zarumienione.

Masa kremowa:
Zrobiona na bazie masy budyniowej w wersji lekko czekoladowej.

składniki:
budyń waniliowy bezglutenowy
mleko bezlaktozowe ( jest słodsze) lub sojowe, możemy użyć również mleka kokosowego
pół szklanki wiórków czekoladowych( może być zwykła czekolada deserowa, bez glutenu, bez laktozy), ja dodałam tzw." czekoladowe guziczki" w całości pochodzenia roślinnego.
Gotujemy budyń z mniejszą ilością mleka niż w przepisie - zamiast 500ml, dajemy 400ml. Po zagotowaniu, odstawiamy do wystygnięcia. Lekko ciepły miksujemy z czekoladą, tak aby powstała gładka masa. Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Wystudzone babeczki, zapełniamy masą budyniową i dekorujemy owocami, lub bakaliami.
Ja polewam masę własną frużeliną z owoców, tu jagodową. Frużelina dodaje ciekawego smaczku całości.

 Dla zainteresowanych wrzuciłam zdjęcie "czekoladowych guzików" o których pisałam w przepisie (bez laktozy, bez glutenu, 100% roślinne, nie modyfikowane genetycznie ) niestety nie są tanie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz