składniki na kruche ciasto:
1 jajko
1,5 szklanki mąki bezglutenowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ksylitolu, cukru trzcinowego itp...
2 łyżki śmietany lub mleczka kokosowego.
szczypta soli
Składniki łączymy i mieszamy aż do
powstania jednolitej masa. Wkładamy na 1,5 godziny do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy
ciasto na cienki placek ( ok.
Masa kremowa:
Zrobiona na bazie masy
budyniowej w wersji lekko czekoladowej.
składniki:
budyń waniliowy bezglutenowymleko bezlaktozowe ( jest słodsze) lub sojowe, możemy użyć również mleka kokosowego
pół szklanki wiórków czekoladowych( może być zwykła czekolada deserowa, bez glutenu, bez laktozy), ja dodałam tzw." czekoladowe guziczki" w całości pochodzenia roślinnego.
Gotujemy budyń z mniejszą ilością mleka niż w przepisie - zamiast 500ml, dajemy 400ml. Po zagotowaniu, odstawiamy do wystygnięcia. Lekko ciepły miksujemy z czekoladą, tak aby powstała gładka masa. Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Wystudzone babeczki, zapełniamy masą budyniową i dekorujemy owocami, lub bakaliami.
Ja polewam masę własną frużeliną z owoców, tu jagodową. Frużelina dodaje ciekawego smaczku całości.
Dla zainteresowanych wrzuciłam zdjęcie "czekoladowych guzików" o których pisałam w przepisie (bez laktozy, bez glutenu, 100% roślinne, nie modyfikowane genetycznie ) niestety nie są tanie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz