poniedziałek, 13 października 2014

Barszcz ukraiński


Moja babcia nazywała ten barszcz "Barszczem ukraińskim" jednak jej korzenia tam nie sięgały, tak więc nie wiem czy słusznie. Pełna jednak  ufności w jej wiedzę i mądrość ludową tak podaję go dalej..

składniki: ( 4 porcje)

2 średniej wielkości  buraczki

1 marchewka

1 cebula

3 ząbki czosnku

2,3 ziemniaki

20 dag. kapusty kiszonej

puszka dobrej  białej fasoli ( oczywiście można zrobić ze zwykłej fasoli, tak jest jednak o wiele szybciej..)

1,5 litra bulionu warzywnego.

przyprawy: liść laurowy(4 sztuki), sól, pieprz, kilka kulek ziela angielskiego, szczypta majeranku, bazylii i oregano, łyżeczka ksylitolu.
Buraczki należy wyszorować, zalać wodą i gotować około 40 minut, ostudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na dużych otworach. Można też pokroić buraczki  w kostkę.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. Kapustę przepłukać i poszatkować. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobna kostkę.
Do garnka wlać odrobinę oleju, wrzucić cebulę, czosnek i lekko podsmażyć.  Dodać kiszoną kapustę  i podsmażać przez kilka minut, cały czas mieszając. Następnie wlewamy bulion warzywny, listki laurowe, pieprz, ziele angielskie i gotujemy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy resztę przygotowanych warzyw oraz przyprawy. Gotujemy około 10 minut, na koniec dodajemy fasolę, czekamy aż się zagotuje i zdejmujemy z pieca. Powinien mieć smak ostro - kwaśny z delikatną goryczką przypraw. Jeśli jest za mało kwaśny, można dodać do smaku soku z cytryny.
Można go podawać ze śmietanką sojową i posypać świeżą natką pietruszki przed podaniem.

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz