składniki: ( 4 solidne porcje)
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 średnie ziemniaki
2 średnie marchewki
lub spora garść małych marchewek
1 mała cukinia
puszka pokrojonych
pomidorów
2 duże łyżki koncentratu
pomidorowego
litr bulionu
warzywnego
przyprawy:
sól, pieprz, kolendra, liść laurowy, pietruszka nać,
papryka, kminek, bazylia
Czosnek oraz cebulę podsmażamy na oleju lub oliwie, następnie dodajemy pomidory w puszce i koncentrat, doprawiamy do smaku przyprawami. Po kilku minutach wlewamy bulion i gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, marchewkę i cukinię. Gotujemy ok 10 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Na koniec dodajemy kawałki ryby i odstawiamy garnek z ognia dodając świeżo pokrojoną natkę pietruszki.
Można podawać z odrobiną śmietany sojowej.
Gulasz moim zdaniem jest dość syty, jednak można podawać go z pieczywem.
Jeśli nie lubimy ryby, możemy dodać do warzyw lekko
podsmażone na patelni plastry lub ćwiartki pieczarek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz