piątek, 3 października 2014

gulasz rybny

Uwielbiam ten gulasz " a'la strogonow"- to jedno z moich ulubionych dań!


składniki: ( 4 solidne porcje)

 duży filet rybny  - ja kupuję  dorsza

 1 cebula

 3 ząbki czosnku

 3 średnie ziemniaki

 2 średnie marchewki lub spora garść małych marchewek

 1 mała cukinia

 puszka pokrojonych pomidorów

 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego

 litr bulionu warzywnego

przyprawy:

sól, pieprz, kolendra, liść laurowy, pietruszka nać, papryka, kminek, bazylia

 Filet kroję na dość duże  kawałki około ( 3/4cm), obsmażam na oleju około 3,4 minuty z każdej ze stron w zależności jak grube są kawałki - powinny się przepiec. Można upiec w piekarniku lub na parze " na sucho".
Odstawiamy upieczone kawałki ryby na bok.
Czosnek oraz cebulę podsmażamy na oleju lub oliwie, następnie dodajemy pomidory w puszce  i koncentrat, doprawiamy do smaku przyprawami. Po kilku minutach wlewamy bulion i gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, marchewkę i cukinię. Gotujemy ok 10 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Na koniec dodajemy kawałki ryby i odstawiamy garnek z ognia dodając świeżo pokrojoną natkę pietruszki.
Można podawać z odrobiną śmietany sojowej.
Gulasz moim zdaniem jest dość syty, jednak można podawać go z pieczywem.

Jeśli nie lubimy ryby, możemy dodać do warzyw lekko podsmażone na patelni plastry lub ćwiartki pieczarek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz