Ciasto dyniowo-kokosowe, wychodzi lekko wilgotne a
jednocześnie nie jest ciężkie. Jest puszyste i słodkie! Warto skorzystać z
dobrodziejstw jesieni i zabrać się za jesienne plony.
połówka małej dyni
1 mała marchewka
2 pomarańcze
4 kopiaste łyżki mąki kokosowej
1 łyżka mąki bezglutenowej białej
3 łyżki śmietany kokosowej lub mleka kokosowego
3 jajka lub 10 przepiórczych
2 łyżki ksylitolu
2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
garść zmielonych włoskich orzechów
Kiedy masa wystygnie dodajemy do niej margarynę, śmietanakę kokosową, orzechy i mieszamy tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Jaja ubijamy mikserem z 2 łyżkami ksylitolu, powoli dodajemy obydwie mąki, proszek do pieczenia i cynamon. Tak powstałą gładką masę mieszamy z naszą masą warzywno- bakaliową dużą łyżką, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni, na około 40-45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz