czwartek, 16 października 2014

ciasto dyniowo-kokosowe


Ciasto dyniowo-kokosowe, wychodzi lekko wilgotne a jednocześnie nie jest ciężkie. Jest puszyste i słodkie! Warto skorzystać z dobrodziejstw jesieni i zabrać się za jesienne plony.

 składniki: ( mała blaszka)
połówka małej dyni
1 mała marchewka
2 pomarańcze
4 kopiaste łyżki mąki kokosowej
1 łyżka mąki bezglutenowej białej
3 łyżki śmietany kokosowej lub mleka kokosowego
3 jajka lub 10 przepiórczych
50 gram roztopionego tłuszczu ( ja dodaję margarynę sojową)
2 łyżki ksylitolu
2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
garść zmielonych włoskich orzechów

 Dynię i marchewkę  kroimy na drobną kostkę lub siekamy w blenderze. Pomarańcze przecinamy na pół ( w poprzek) tak aby łatwo można było wybrać miąższ ze środka łyżeczką bez błonek.
Dynię wkładamy do garnka razem z pomarańczą, miodem i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy dynia zmięknie dodajemy marchewkę i gotujemy jeszcze około  5,6 minut. Dodajemy kardamon i odstawiamy do wystygnięcia. Powstaje w miarę jednolita masa z widocznymi kawałkami marchewki.
Kiedy masa wystygnie dodajemy do niej margarynę, śmietanakę kokosową, orzechy i mieszamy tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Jaja ubijamy mikserem z 2 łyżkami ksylitolu, powoli dodajemy obydwie mąki, proszek do pieczenia   i cynamon. Tak powstałą gładką masę mieszamy z naszą masą warzywno- bakaliową dużą łyżką, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni, na około 40-45 minut.

 



Muszę się przyznać, że nie robię za każdym razem masy dyniowej. Wcześniej opisywałam przetwory, jeden z nich to konfitura z dyni. Takiej właśnie konfitury używam, tak jest szybciej i prościej. Polecam zrobić sobie kilku słoików na zimowe dni!

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz