środa, 29 października 2014

babeczki ziemniaczane z fasolą

Ziemniaczanych przysmaków ciąg dalszy...
 
składniki:
kilogram ziemniaków
puszka fasoli, ja używam mieszanki( mix fasolowy 400gram)-  oczywiście można ugotować fasolę samemu
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/4 szklanki śmietanki sojowej
kilka plasterków sera bez glutenu i laktozy
2  jaja kurze - ja dodałam 5 jaj przepiórczych
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, tymianek, kminek, kurkuma, gałka muszkatołowa

 składniki na sos:
puszka pomidorów,
2 łyżki koncentratu pomidorowego
garść suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
przyprawy: bazylia najlepiej świeża, sól, pieprz, kurkuma, oregano,  - możemy użyć po prostu mieszanki ziół  prowansalskich.

 Obrane i ugotowane ziemniaki kroimy w drobne plasterki lub kostkę. Delikatnie mieszamy z fasolą. Wymieszane warzywa wkładamy do foremek, ja używam  dużych form, można jednak użyć małych takich na muffiny.

Następnie podsmażamy na oleju posiekaną drobno, cebulę i czosnek. Odstawiamy z pieca, dodajemy śmietanę, przyprawy i rozbełtane jajka. Wszystko razem mieszany a na koniec dodajemy drobno pokrojony ser. Tak przygotowaną mieszanką zalewamy ziemniaki i fasolę w naszych foremkach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

Przygotowujemy sos pomidorowy:
Przez chwilę podsmażamy zmiażdżony czosnek na oleju, dodajemy pomidory z puszki, suszone pomidory i koncentrat oraz przyprawy za wyjątkiem świeżej bazyli, którą dodajemy na kilka minut przed końcem gotowania. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Sos powinien być gęsty z widocznymi kawałkami pomidorów.
Babeczki  polewamy sosem pomidorowym i dekorujemy świeżą natką pietruszki, pychota!

 


 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz