Nigdy nie mogę się zdecydować co lubię bardziej: mak czy
kokos...? - dlatego postanowiłam połączyć oba te składniki ze sobą w jednym
cieście i wyszło naprawdę smacznie..
składniki:( mała forma)
3 jajka, jeśli jajka są małe to 4 sztuki
szklanka mąki bezglutenowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki zmielonego maku
pół szklanki kokosu
160 gram
margaryny sojowej, rzepakowej ...
garść płatków migdałowych
pół szklanki ksylitolu ( cukru trzcinowego itp..)
łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie: skórka z pomarańczy- ja mam do niej słabość, dodaję gdzie się da
Margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy jajka,
następnie powoli dodajemy jedną i drugą mąkę oraz proszek do pieczenia cały
czas mieszając, aż do powstania jednolitej gładkiej masy. Na koniec dodajemy
mak, kokos i migdały, delikatnie mieszamy aby wszystkie składniki się ze sobą
połączyły. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem i wkładamy do
nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz