sobota, 1 listopada 2014

babka makowo-kokosowa


Nigdy nie mogę się zdecydować co lubię bardziej: mak czy kokos...? - dlatego postanowiłam połączyć oba te składniki ze sobą w jednym cieście i wyszło naprawdę smacznie..

 składniki:( mała forma)
3 jajka, jeśli jajka są małe to 4 sztuki
szklanka mąki bezglutenowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki zmielonego maku
pół szklanki kokosu
160 gram margaryny sojowej, rzepakowej ...
garść płatków migdałowych
pół szklanki ksylitolu ( cukru trzcinowego itp..)
łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie: skórka z pomarańczy- ja mam do niej słabość, dodaję gdzie się da

 Margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy jajka, następnie powoli dodajemy jedną i drugą mąkę oraz proszek do pieczenia cały czas mieszając, aż do powstania jednolitej gładkiej masy. Na koniec dodajemy mak, kokos i migdały, delikatnie mieszamy aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut.
 

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz