piątek, 21 listopada 2014

ptasie mleczko kokosowo-cytrynowe


Uwielbiam ptasie mleczko, niestety los odebrał mi przyjemność kupowania tego przysmaku, ale nic straconego w szybki i łatwy sposób mogę cieszyć się ptasim mleczkiem własnej produkcji.

 składniki: 3,4 porcje
galaretka cytrynowa
1 łyżeczka żelatyny
kartoniki schłodzonej śmietany kokosowej
starta skórka cytryny

 Rozpuszczamy galaretkę w 350 ml przegotowanej wody - celowo dodajemy mniej wody(zamiast 500 ml, jak napisano na opakowaniu), dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia się proszku.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Ubijamy śmietanę do stanu puszystej gęstej masy.
Kiedy galaretka zaczyna lekko się ścinać, dodajemy ubitą śmietanę i odrobinę startej skórki cytrynowej. Mieszamy mikserem aż wszystkie składniki ładnie się połączą, nalewamy do pucharków, bądź wylewamy do formy wyłożonej biszkoptami bezglutenowymi.
Wsadzamy do lodówki na około 2 godziny i gotowe.

 Jeśli nie mamy śmietanki kokosowej, możemy schłodzić mleko kokosowe w puszcze i ubić, masa może być nieco mniej " sztywna", ale nie szkodzi, ptasie mleczka i tak będzie dobre!

 
Dla unaocznienia zrobiłam zdjęcia śmietanek z których robię ptasie mleczko i inne przysmaki.
Tu wykorzystałam kokosową. Ryżowa jest mniej wyrazista w smaku więc z niej możemy tworzyć inne smaki: np.: truskawkowe itp..
 

 

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz