Fasolka w sosie pomidorowym z cukinią to danie proste i
szybkie w przygotowaniu, a na dodatek daje nam wiele możliwości jej podania.
Ja jem to danie z
ziemniakami, mąż z chlebem, a reszta rodziny uwielbia fasolkę z makaronem
dodatkowo posypaną startym serem.1 mała cukinia
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 mała marchewka
mały słoik koncentratu pomidorowego
opcjonalnie: garść suszonych pomidorów
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, majeranek, oregano, bazylia, liść laurowy 3 sztuki, kilka kulek ziela angielskiego, jeśli nie mamy poszczególnych ziół możemy doprawić danie mieszanką prowansalską.
Cebulę oraz czosnek siekamy na drobno i lekko podsmażamy na oleju (około2 minuty), następnie wlewamy bulion warzywny i dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy.
Gotujemy około 20 minut, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę oraz suszone pomidory. Po 5 minutach dodajemy cukinię pokrojoną w cienkie paski lub "słupki" gotujemy około 5 minut, dodajemy fasolkę zagotowujemy i zdejmujemy z pieca.
Podajemy ze świeżym chlebem, ziemniakami lub makaronem, jak
kto woli...
można dodać świeże liście bazylii
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz