czwartek, 20 listopada 2014

czerwona fasola z cukinią w sosie pomidorowym


Fasolka w sosie pomidorowym z cukinią to danie proste i szybkie w przygotowaniu, a na dodatek daje nam wiele możliwości jej podania.
Ja  jem to danie z ziemniakami, mąż z chlebem, a reszta rodziny uwielbia fasolkę z makaronem dodatkowo posypaną startym serem.

 składniki:
puszka czerwonej fasoli - ja kupuję gotowaną na parze
1 mała cukinia
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 mała marchewka
mały słoik koncentratu pomidorowego
1,2 litra bulionu warzywnego
opcjonalnie: garść suszonych pomidorów
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, majeranek, oregano, bazylia, liść laurowy 3 sztuki, kilka kulek ziela angielskiego, jeśli nie mamy poszczególnych ziół możemy doprawić danie mieszanką prowansalską.

Cebulę oraz czosnek siekamy na drobno i lekko podsmażamy na oleju (około2 minuty), następnie wlewamy bulion warzywny i dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy.
Gotujemy około 20 minut, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę oraz suszone pomidory. Po 5 minutach dodajemy cukinię pokrojoną w cienkie paski lub "słupki" gotujemy około 5 minut, dodajemy fasolkę zagotowujemy i zdejmujemy z pieca.

Podajemy ze świeżym chlebem, ziemniakami lub makaronem, jak kto woli...
 
można dodać świeże liście bazylii

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz