sobota, 15 listopada 2014

ryba zapiekana z ziemniakami i sosem chrzanowym

Proste i łatwe w przygotowaniu danie nie musi być "nudne" w smaku. Lekko ostry i kwaśny smak świetnie harmonizuje i ożywia smak ryby, polecam !
 
składniki: porcja na 3 osoby
duży filet z ryby  może być świeży lub mrożony - u mnie to filet z dorsza
8-10 ziemniaków
1 pietruszka ( korzeń i natka)
kartoniki śmietanki sojowej lub innej bezglutenowej i bezlaktozy
2 duże łyżki startego chrzanu
3 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
przyprawy: sól, pieprz

 Ziemniaki obieramy i podgotowujemy około 10 minut.
Odcedzamy, kroimy w plasterki i wykładamy nimi żaroodporne naczynie.
Rozmrożony lub świeży filet z ryby kroimy na grube paski, wkładamy do naczynia z  ziemniakami.
Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przygotowujemy sos.
Śmietankę wylewamy do naczynia w którym będziemy przygotowywać sos, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do śmietany, trzemy korzeń pietruszki na drobnych oczkach i dodajemy do sosu. Na konie dodajemy starty chrzan i wszystko razem mieszamy.
Tak przygotowanym sos wlewamy do naczynia z rybą i ziemniakami, sos powinien zakrywać większą część zawartości naczynia.
Wkładamy rybę z ziemniakami do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30-40 minut, jeśli za bardzo się przypieka to po 20 minutach możemy naczynie przykryć folią aluminiową.
Po wyjęciu z piekarnika gotowe danie posypujemy posiekaną świeżą natką pietruszki.
Rybę podajemy na ciepło z ulubionymi surówkami. Ja zazwyczaj podaję z surówką z kiszonej kapusty, ogórków lub buraczkami.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz