piątek, 28 listopada 2014

ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej


To ciasto wymaga trochę pracy, ale jest naprawdę pyszne, sycące  i bardzo zdrowe! - a teraz zamknijcie oczy i wyobraźcie sobie taki oto poranek:  kubek pysznej kawy i kawałek naszego ciasta, a w tle słychać dźwięki   ulubionej  muzyki...tak warto zacząć weekend!

 Składniki na ciasto:
szklanka kaszy jaglanej
pół szklanki amarantusa
pół szklanki mąki ryżowej
3 jajka
2 łyżki margaryny sojowej, rzepakowej itp.
1 jabłko
garść suszonych moreli
garść orzechów włoskich
garść migdałów
pół tabliczki gorzkiej czekolady
2 duże łyżki carobu
2 łyżki ksylitolu
1 łyżka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
składniki na polewę:
pół tabliczki gorzkiej czekolady
łyżeczka margaryny
4 łyżki  malin w syropie
garść migdałów lub orzechów wg. uznania

 Kaszę jaglaną zalewamy dwiema szklankami wody i  gotujemy około 20 minut do momentu aż kasza wchłonie całą wodę i powstanie gęsta masa. Do masy dodajemy miód, margarynę  i potarte lub zblendowane jabłko. Tak przygotowaną masę odkładamy do przestygnięcia, o tej porze można wystawić na balkon lub za okno.
Do blendera wrzucamy orzechy, migdały, czekoladę i miksujemy na drobne kawałki, nie na mączkę, lepiej gdy zostają drobne kawałki. Drobno kroimy morele i dodajemy je do bakalii.
W oddzielnej miseczce mieszamy mąkę ryżową z amarantusem i łyżeczką proszku do pieczenia.
Wybijamy do miski jajka, dodajemy ksylitol  i ubijamy  mikserem, następnie  dodajemy carob i miksujemy aby składniki się wymieszały. Do jajek dodajemy suche składniki oraz bakalie, mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy wystudzoną masę jaglaną i dokładnie mieszamy łyżką. Tak przygotowane ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 40 minut, w zależności jak gruba jest warstwa ciasta. Ja wlewam na prostokątną blaszkę o bokach 28x22 i piekę około 30-35 minut, jeżeli blaszka jest mniejsza a ciasto wyższe to należy nieznacznie wydłużyć czas pieczenia.
Po upieczeniu pozostawiam ciasto na chwilę w uchylonym piekarniku.
Przygotowujemy polewę:
Czekoladę rozpuszczamy wraz z margaryną w kąpieli wodnej, kiedy się rozpuści mieszamy  i dodaję maliny w syropie. Nakładamy na lekko wystudzone ciasto. Całość posypujemy migdałami.
Ciasto najlepiej kroić kiedy jest już chłodne.



 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz