składniki:
przygotowujemy ciasto
jak na naleśniki : ( 7 sztuk w zależności od wielkości)250 ml mleka sojowego, bądź bezlaktozy
1 jajo lub 3 przepiórcze
3 kopiaste łyżki mąki bezglutenowej, może być mieszanka ( bezlaktozowa dwie łyżki i jedna kopiasta ryżowej będzie bardziej chrupkie, zaś z kokosową będą słodsze), należy pamiętać że bezglutenowa powoduje większą gęstość ciasta niż ryżowa, więc jeśli nie mamy bezglutenowej to ryżowej dodajemy trochę więcej.
2 średnie jabłka
1 łyżka mielonego lnu
odrobina oleju na patelnię - można robić na sucho, jeśli ma się odpowiednią patelnię.
2 łyżki ksylitolu
sok z jednej pomarańczy
łyżeczka cynamonu
cukier waniliowy - kto chce
Składniki na sos wkładamy do miseczki i mieszamy, aż dokładnie się połączą.
Tak przygotowanym sosem polewam ciepłe racuchy.
Jeśli używacie śmietany ryżowej to najpierw ją ubijamy, a dopiero do ubitej dodajemy resztę składników. Śmietana ryżowa nie wychodzi taka sztywna jak "normalna" i musi być wcześniej schłodzona.
Dla zainteresowanych: to serek którego używam do sosu, świetny do sernika na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz