poniedziałek, 1 grudnia 2014

placki z jabłkiem polane sosem waniliowo-cynamonowym

Jedni jadają je na śniadanie, inni na obiad, a jeszcze inni na kolację. Jest 17.00, nie wiem co zrobić: Zjeść ciasto, czy przygotować już kolację...Wpadam więc na pomysł połączenia jednego i drugiego i robię moje ulubione placuszki z jabłkiem polane pysznym sosem.
 
składniki:
przygotowujemy ciasto jak na naleśniki : ( 7 sztuk w zależności od wielkości)
250 ml mleka sojowego, bądź bezlaktozy
1 jajo lub 3 przepiórcze
3 kopiaste łyżki mąki bezglutenowej, może być mieszanka ( bezlaktozowa dwie łyżki i jedna kopiasta ryżowej będzie bardziej chrupkie, zaś z kokosową będą słodsze), należy pamiętać że bezglutenowa powoduje większą gęstość ciasta niż ryżowa, więc jeśli nie mamy bezglutenowej to ryżowej dodajemy trochę więcej.
2 średnie jabłka
1 łyżka mielonego lnu
odrobina oleju na patelnię - można robić na sucho, jeśli ma się odpowiednią patelnię.

 składniki na sos:
bezlaktozowy waniliowy serek homogenizowany lub śmietanka ryżowa
2 łyżki ksylitolu
sok z jednej pomarańczy
łyżeczka cynamonu
cukier waniliowy - kto chce

 Składniki na ciasto naleśnikowe dajemy do wysokiego naczynia, najlepiej dzbanka i miksujemy na jednolitą masę,  powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłka trzemy na tarce lub kroimy na drobne kawałeczki. Dodajemy do ciasta wraz z łyżką zmielonego lnu i mieszamy.
Nagrzewamy patelnię i wylewamy chochelką  małe placuszki, które pieczemy trochę dłużej niż naleśniki, ponieważ są grubsze. Ja podpiekam racuszki na patelni, po czym wykładam je na papier wyłożony na blaszce i wkładam na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Z wierzchu są kruche a w środku lekko wilgotne.
Składniki na sos wkładamy do miseczki i mieszamy, aż dokładnie się połączą.
Tak przygotowanym sosem polewam ciepłe racuchy.
Jeśli używacie śmietany ryżowej to najpierw ją ubijamy, a dopiero do ubitej dodajemy resztę składników. Śmietana ryżowa  nie wychodzi taka sztywna jak  "normalna" i musi być wcześniej schłodzona.

Dla zainteresowanych: to serek którego używam do sosu, świetny do sernika na zimno.
 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz