wtorek, 16 grudnia 2014

owocowy sernik z tofu


Nabieram coraz większej wprawy w przepisach na pyszne dania z wykorzystaniem tofu, czyli serka sojowego który jest bogatym źródłem białka przy jednoczesnym braku tłuszczu.
Nie mówcie nikomu jakiego sera użyliście do tego wypieku, a z pewnością nikt nie poskarży się na "dziwny" smak Twojego sernika.

 składniki: mała okrągła blaszka
kostka tofu ( około 200 gram)
2 łyżki  margaryny sojowej
pół kubeczka jogurtu sojowego
garść mrożonych owoców
2 jajka
3 łyżki maki ryżowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka z cytryny i pomarańczy
garść migdałów
garść rodzynek
2 łyżki ksylitolu lub łyżka stevi

 Miksujemy tofu, jogurt, mrożone owoce oraz migdały  w malakserze lub blenderem na gładką masę. Ubijamy jajka z ksylitolem, dodajemy wystudzoną margarynę, miksujemy dodając powoli mąkę ryżową oraz proszek do pieczenia. Łączymy jedną i drugą masę ze sobą mieszając dużą łyżką. Na koniec dodajemy rodzynki oraz otartą skórkę z pomarańczy i cytryny.
Wlewamy masę do formy wyłożonej papierem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na około 50 minut.
Pozostawiamy sernik w otwartym piekarniku aby lekko  przestygł.  Można go udekorować polewą czekoladową lub frużeliną. Ja zrobiłam frużelinę z mrożonych jagód i malin, a górę posypałam płatkami kokosowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz