poniedziałek, 15 grudnia 2014

zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami


Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami to kolejna bezmięsna alternatywa na pyszny obiad, zawsze robię jedną lub dwie porcje więcej, dokładka nieunikniona!

 składniki: 4 porcje
 pół kilograma ziemniaków
30 dag. pieczarek
1 cebula
3 ząbki czosnku
odrobina oleju
sok z połówki cytryny
mały słoik zielonej fasolki szparagowej
2 jajka
2 łyżki śmietany sojowej
garść  startego sera
woreczek roszponki lub rukoli
przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, oregano, kurkuma

 składniki na sos: połówka soku z cytryny, łyżka musztardy dijon, łyżka miodu, łyżka oliwy lub oleju, łyżka konfitury z moreli lub pomarańczy.

 Ziemniak obieramy i podgotowujemy około 10 minut. Cebulę kroimy w półplastry, czosnek drobno siekamy. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Wlewamy olej na patelnię, dodajemy pieczarki, cebulę i czosnek oraz  1/4 szklanki wody. Doprawiamy częścią przypraw i ziół. Dusimy kilka minut pod przykryciem na małym ogniu, następnie dodajemy pokrojone w plastry ziemniaki i wszystko lekko podpiekamy około 10 minut. Ubijamy 2 jajka dodajemy do nich resztę przypraw i śmietankę sojową. Masą jajeczną zalewamy warzywa na patelni, dusimy całość pod przykryciem na małym ogniu aż jajko lekko się zetnie. Podważamy brzegi, przykrywamy patelnię talerzykiem lub pokrywką i odwracamy, przekładając zawartość na talerz. Zsuwamy ponownie na patelnię. Rozkładamy na górze pokrojoną fasolkę szparagową i posypujemy startym serem. Przykrywamy pokrywką aż ser się rozpuści. Wykładamy na umytą i osuszoną sałatę. Polewamy sosem.

Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą łączymy ucierając je łyżką lub w shakerze.
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz