Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami to kolejna bezmięsna
alternatywa na pyszny obiad, zawsze robię jedną lub dwie porcje więcej,
dokładka nieunikniona!
składniki: 4 porcje
pół kilograma
ziemniaków
30 dag. pieczarek
1 cebula
3 ząbki czosnku
odrobina oleju
sok z połówki cytryny
mały słoik zielonej fasolki szparagowej
2 jajka
2 łyżki śmietany sojowej
garść
startego sera
woreczek roszponki lub rukoli
przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, oregano,
kurkuma
składniki na sos: połówka soku z cytryny, łyżka musztardy
dijon, łyżka miodu, łyżka oliwy lub oleju, łyżka konfitury z moreli lub
pomarańczy.
Ziemniak obieramy i podgotowujemy około 10 minut. Cebulę kroimy
w półplastry, czosnek drobno siekamy. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i
skrapiamy sokiem z cytryny. Wlewamy olej na patelnię, dodajemy pieczarki,
cebulę i czosnek oraz 1/4 szklanki wody.
Doprawiamy częścią przypraw i ziół. Dusimy kilka minut pod przykryciem na małym
ogniu, następnie dodajemy pokrojone w plastry ziemniaki i wszystko lekko
podpiekamy około 10 minut. Ubijamy 2 jajka dodajemy do nich resztę przypraw i śmietankę
sojową. Masą jajeczną zalewamy warzywa na patelni, dusimy całość pod
przykryciem na małym ogniu aż jajko lekko się zetnie. Podważamy brzegi,
przykrywamy patelnię talerzykiem lub pokrywką i odwracamy, przekładając
zawartość na talerz. Zsuwamy ponownie na patelnię. Rozkładamy na górze
pokrojoną fasolkę szparagową i posypujemy startym serem. Przykrywamy pokrywką
aż ser się rozpuści. Wykładamy na umytą i osuszoną sałatę. Polewamy sosem.
Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą łączymy
ucierając je łyżką lub w shakerze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz