poniedziałek, 8 grudnia 2014

Czekoladowy piernik z chili

To prosty i pyszny piernik dla osób lubiących wyrazisty i mocny smak przypraw taki "ostro-słodki" deser na świąteczne dni i nie tylko.
 
składniki:
3 jajka
1,5 szklanki mąki bezglutenowej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki miodu
1/2 szklanki syropu daktylowego
1/2 łyżeczki sproszkowanej papryczki chili
łyżeczka cynamonu
łyżeczka zmielonych goździków
pół łyżeczki zmielonego kardamonu
starta skórka z jednej pomarańczy
pół tabliczki gorzkiej czekolady
pół tabliczki białej czekolady - ja mam ryżową
duża garść płatków migdałowych
3 łyżki konfitury lub dżemu z moreli
odrobina cukru pudru
opcjonalnie :duża łyżka musu paprykowego

Miód, syrop daktylowy oraz przyprawy lekko podgrzewamy i mieszamy aż dokładnie się połączą. Ubijamy jajka i dodajemy do wystudzonej masy,  mieszamy mikserem dodając powoli mąkę oraz proszek do pieczenia. Czekoladę mielimy w blednerze lub młynku dodajemy do ciasta, dodajemy również migdały, skórkę z pomarańczy i mus paprykowy- jeśli mamy. Wszystko dokładnie mieszamy dużą łyżką. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około godzinę.
Kiedy piernik przestygnie smarujemy go podgrzaną konfiturą z moreli. Kiedy lekko podeschnie posypujemy cukrem pudrem.
Kroimy wg. upodobań w kwadraty, trójkąty czy romby.


Piernik przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku żeby nie wysechł.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz