składniki:
3 jajka1,5 szklanki mąki bezglutenowej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki miodu
1/2 szklanki syropu daktylowego
1/2 łyżeczki sproszkowanej papryczki chili
łyżeczka cynamonu
łyżeczka zmielonych goździków
pół łyżeczki zmielonego kardamonu
starta skórka z jednej pomarańczy
pół tabliczki gorzkiej czekolady
pół tabliczki białej czekolady - ja mam ryżową
duża garść płatków migdałowych
3 łyżki konfitury lub dżemu z moreli
odrobina cukru pudru
opcjonalnie :duża łyżka musu paprykowego
Miód, syrop daktylowy oraz przyprawy lekko podgrzewamy i
mieszamy aż dokładnie się połączą. Ubijamy jajka i dodajemy do wystudzonej
masy, mieszamy mikserem dodając powoli
mąkę oraz proszek do pieczenia. Czekoladę mielimy w blednerze lub młynku
dodajemy do ciasta, dodajemy również migdały, skórkę z pomarańczy i mus
paprykowy- jeśli mamy. Wszystko dokładnie mieszamy dużą łyżką. Masę wylewamy do
formy wyłożonej papierem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na
około godzinę.
Kiedy piernik przestygnie smarujemy go podgrzaną konfiturą z
moreli. Kiedy lekko podeschnie posypujemy cukrem pudrem.Kroimy wg. upodobań w kwadraty, trójkąty czy romby.
Piernik przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku żeby nie wysechł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz