Pyszne, zdrowe i bardzo sycące są dania z fasoli, tym razem
w roli głównej fasolka "Mung"
składniki:
szklanka fasolki Mung
puszka pomidorów lub świeże pomidory pocięte w kawałki
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
szklanka bulionu warzywnego
przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, kminek mielony,
kurkuma, 3 listki laurowe.
Fasolkę zalewamy wodą i moczymy min 3 godziny. Najlepiej
zalać ją na noc i wtedy czas gotowania trochę się skróci - około 25 minut.
Na oleju podsmażamy
cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Wsypujemy
odcedzoną fasolkę, zalewam pomidorami z
puszki oraz rosołem. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Gotujemy około
40 minut. Fasolka powinna być miękka, a całość stanowi zbitą gęstą
konsystencję. Przed podaniem można posypać startym serem i świeżą bazylią.
Ja fasolkę podaję z ziemniakami. Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz