piątek, 5 grudnia 2014

Fasolka "Mung" w pomidorach


Pyszne, zdrowe i bardzo sycące są dania z fasoli, tym razem w roli głównej fasolka "Mung"

składniki:
szklanka fasolki Mung
puszka pomidorów lub świeże pomidory pocięte w kawałki
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
szklanka bulionu warzywnego
przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, kminek mielony, kurkuma, 3 listki laurowe.

 Fasolkę zalewamy wodą i moczymy min 3 godziny. Najlepiej zalać ją na noc i wtedy czas gotowania trochę się skróci - około 25 minut.
Na oleju podsmażamy cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Wsypujemy odcedzoną fasolkę, zalewam pomidorami z puszki oraz rosołem. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Gotujemy około 40 minut. Fasolka powinna być miękka, a całość stanowi zbitą gęstą konsystencję. Przed podaniem można posypać startym serem i świeżą bazylią.
Ja fasolkę podaję z ziemniakami. Pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz