Z tapioki oprócz kremów i zagęszczaczy można wyczarować
naprawdę pyszny, lekki i zdrowy deser.
pół szklanki drobnej tapioki
duża puszka mleczka kokosowego
pół szklanki soku z pomarańczy
ziarenka z jednej laski wanilii
1 łyżka ksylitolu lub stevi
kubek mrożonych owoców
2 łyżki syropu z daktyli
świeży owoc kaki
garść owoców żurawiny
Tapiokę zalewamy mleczkiem kokosowym. Pozostawiamy na około
godzinę. Następnie dodajemy sok z pomarańczy, laskę wanilii oraz ksylitol, powoli
zagotowujemy cały czas mieszając. Gotujemy około 5 -10 minut. Masa powinna
przypominać konsystencję budyniu.
Gotową masę wlewamy do pucharków. Posypujemy owocami
żurawiny.Mrożone owoce rozmrażamy i zagotowujemy wraz syropem daktylowym. Gotujemy owoce na małym ogniu aż do momentu wytworzenia się gęstego syropu. Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę owoc kaki, mieszamy i zdejmujemy z pieca.
Tak powstały syrop z owocami wlewamy na budyń z tapioki. Można dodatkowo deser udekorować płatkami migdałów lub kokosa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz