czwartek, 18 grudnia 2014

deser z tapioki z owocami


Z tapioki oprócz kremów i zagęszczaczy można wyczarować naprawdę pyszny, lekki i zdrowy deser.

 
składniki:( 3 porcje)
pół szklanki drobnej tapioki
duża puszka mleczka kokosowego
pół szklanki soku z pomarańczy
ziarenka z jednej laski wanilii
1 łyżka ksylitolu lub stevi
kubek mrożonych owoców
2 łyżki syropu z daktyli
świeży owoc kaki
garść owoców żurawiny

Tapiokę zalewamy mleczkiem kokosowym. Pozostawiamy na około godzinę. Następnie dodajemy sok z pomarańczy, laskę wanilii oraz ksylitol, powoli zagotowujemy cały czas mieszając. Gotujemy około 5 -10 minut. Masa powinna przypominać konsystencję budyniu.
Gotową masę wlewamy do pucharków. Posypujemy owocami żurawiny.
Mrożone owoce rozmrażamy i zagotowujemy wraz syropem daktylowym. Gotujemy owoce na małym ogniu aż do momentu wytworzenia się gęstego syropu. Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę owoc kaki, mieszamy i zdejmujemy z pieca.
Tak powstały syrop z owocami wlewamy na budyń z tapioki. Można dodatkowo deser udekorować płatkami migdałów lub kokosa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz