czwartek, 4 grudnia 2014

carpaccio z czerwonego buraka


Carpaccio z buraka uwielbiam, robię je na kilka sposobów a podaję zazwyczaj  jako przystawkę lub dodatek do dania głównego- wtedy danie główne może być nieco skromniejsze, jak na przykład fasolka "Mung" z ziemniakami.

 składniki: 2  porcje
3 średniej wielkości buraki
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
100ml czerwonego półwytrawnego wina
2 łyżeczki miodu
pestki dyni
sok z połówki pomarańczy
opcjonalnie: cytrynowy jogurt sojowy

 Buraki  zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniki w temperaturze 200stopni około 50minut. Kiedy lekko przestygną kroimy je w cienkie plasterki i układamy na talerzu na którym je podamy. Cebulę kroimy na drobną kostkę, czosnek przepuszczam przez praskę. Wkładamy na małą patelnię, podsmażam na oleju 1 minutę, wlewam wino i dodaję miód i sok z pomarańczy cały  czas mieszając  aż płyn się lekko skarmelizuje. Tak przygotowanym sosem, polewamy plasterki buraków a  na koniec posypujemy pestkami dyni.  
Ja  często dodaję do tego dania  śmietankę sojową o smaku cytrynowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz