Carpaccio z buraka uwielbiam, robię je na kilka sposobów a
podaję zazwyczaj jako przystawkę lub dodatek
do dania głównego- wtedy danie główne może być nieco skromniejsze, jak na
przykład fasolka "Mung" z ziemniakami.
składniki: 2 porcje
3 średniej wielkości buraki
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
100ml czerwonego półwytrawnego wina
2 łyżeczki miodu
pestki dyni
sok z połówki pomarańczy
opcjonalnie: cytrynowy jogurt sojowy
Buraki zawijamy w
folię aluminiową i pieczemy w piekarniki w temperaturze 200stopni około 50minut. Kiedy lekko przestygną kroimy je w cienkie plasterki i układamy na talerzu na którym je podamy. Cebulę
kroimy na drobną kostkę, czosnek przepuszczam przez praskę. Wkładamy na małą patelnię, podsmażam na oleju 1
minutę, wlewam wino i dodaję miód i sok z pomarańczy cały czas mieszając aż płyn się lekko skarmelizuje.
Tak przygotowanym sosem, polewamy plasterki buraków a na koniec posypujemy pestkami dyni.
Ja często dodaję do tego dania śmietankę sojową o
smaku cytrynowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz