środa, 10 grudnia 2014

pikantna tarta z tofu


Długo nie mogłam uzyskać zadawalającego mnie smaku tarty z tofu, aż do dnia dzisiejszego- absolutne objawienie, wyszła doskonała, puszysta, smaczna i świetnie wygląda, a na dodatek mój mąż myślał, że to tarta  serowa!

składniki na ciasto:
100 gram margaryny sojowej lub innej bezlaktozy
200 gram mąki bezglutenowej
1 jajko
szczypta soli

Składniki na farsz:
200gram tofu
3 jajka
4 ząbki czosnku
1 cebula
100 ml śmietanki sojowej lub ryżowej
2 kopiaste łyżki mąki ryżowej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
1/2 łyżeczki ostrej papryki lub duża łyżka konfitury z papryki
sok z połówki cytryny
mała puszka zielonego groszku
kilka plasterków twardego sera bezglutenowego i bezlaktozy
przyprawy: sól, pieprz

 Łączymy składniki na ciasto, ugniatając je na jednolitą masę. Margaryna musi być miękka.
Wkładamy ciasto do lodówki na godzinę. Możemy je rozwałkować i uformować na blaszce lub w formie i tak włożyć na godzinę do lodówki. Spód ciasta  nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do  nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy około 20 minut.
Wyjmujemy i pozostawiamy aby przestygło.
Ja zawsze wykładam spód blaszki papierem do pieczenia, tak jest mi wygodniej.
Przygotowujemy farsz:
Tofu oraz czosnek mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy śmietanę, cytrynę oraz przyprawy: sól, pieprz, papryka. Cebulę kroimy w drobna kostkę i dodajemy do masy z tofu.
Jajka ubijamy, dodając powoli mąkę ryżową i proszek do pieczenia. Łączymy masę jajeczną z tofu mieszając całość dużą łyżką. Masę wlewamy na podpieczony spód naszej tarty i wkładamy do nagrzanego do 180stopni  piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie wysuwamy tartę z piekarnika i posypujemy zielonym groszkiem i na wierzch układamy plastry sera.
Wkładamy do piekarniki jeszcze na około 30 minut.
 Podajemy kiedy lekko przestygnie z ulubioną sałatką lub samą. Z zieloną sałatą polaną sosem winegret smakuje i wygląda obłędnie!
Moja blaszka ma średnicę 20 cm.




 dla zainteresowanych zrobiłam zdjęcie konfitury z  papryki, której użyłam

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz