Długo nie mogłam uzyskać zadawalającego mnie smaku tarty z
tofu, aż do dnia dzisiejszego- absolutne objawienie, wyszła doskonała,
puszysta, smaczna i świetnie wygląda, a na dodatek mój mąż myślał, że to
tarta serowa!
składniki na ciasto:
1 jajko
szczypta soli
Składniki na farsz:
200gram tofu
3 jajka
4 ząbki czosnku
1 cebula
100 ml śmietanki sojowej lub ryżowej
2 kopiaste łyżki mąki ryżowej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
1/2 łyżeczki ostrej papryki lub duża łyżka konfitury z papryki
sok z połówki cytryny
mała puszka zielonego groszku
kilka plasterków twardego sera bezglutenowego i bezlaktozy
przyprawy: sól, pieprz
Wyjmujemy i pozostawiamy aby przestygło.
Ja zawsze wykładam spód blaszki papierem do pieczenia, tak jest mi wygodniej.
Przygotowujemy farsz:
Tofu oraz czosnek mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy śmietanę, cytrynę oraz przyprawy: sól, pieprz, papryka. Cebulę kroimy w drobna kostkę i dodajemy do masy z tofu.
Jajka ubijamy, dodając powoli mąkę ryżową i proszek do pieczenia. Łączymy masę jajeczną z tofu mieszając całość dużą łyżką. Masę wlewamy na podpieczony spód naszej tarty i wkładamy do nagrzanego do 180stopni piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie wysuwamy tartę z piekarnika i posypujemy zielonym groszkiem i na wierzch układamy plastry sera.
Wkładamy do piekarniki jeszcze na około 30 minut.
Podajemy kiedy lekko przestygnie z ulubioną sałatką lub samą. Z zieloną sałatą polaną sosem winegret smakuje i wygląda obłędnie!
Moja blaszka ma średnicę 20 cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz