A oto przepis na smaczną rybkę:
składniki: 3,4 porcje
2 świeże polędwiczki z dorsza , może być oczywiście filet z dorsza
paczka mieszanych sałat
1 duża cukinia
2 średniej wielkości czerwone cebule
3 ząbki czosnku
świeży lub mrożony koperek
sok z cytryny
duży kubek jogurtu sojowego- naturalny lub cytrynowy
kilka plasterków margaryny sojowej lub rzepakowej
przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, rozmaryn, szczypta ostrej papryki
Do jogurtu dodajemy sok z połówki cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i papryką oraz zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek. Tak przyrządzony sos pozostawiamy na około pół godziny.
Cukinię kroimy w plasterki lub "półplastry", tak samo kroimy cebulę. Kiedy ryba jest już upieczona, wlewamy na patelnię odrobinę oleju i przez dosłownie kilka minut podpiekamy cukinię przyprawioną solą, pieprzem i ziołami, powinna być lekko twarda. Na koniec dodajemy cebulę i podpiekamy razem z cukinią około minuty nie dłużej.
Gorące warzywa przekładamy na rozłożoną na talerzach zieloną sałatę i polewamy przygotowanym sosem. Następnie kładziemy na warzywa upieczoną rybę i polewamy resztą sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz