niedziela, 7 grudnia 2014

polędwica z dorsza na zielonych warzywach

Znowu grzeszę rybą, staram się jak mogę: nie jem mięsa, wędlin, ale od czasu do czasu grzeszę! Niestety to danie jest grzechu warte! Odpokutuję zanosząc do schroniska karmę dla bezdomnych zwierząt! Kiedyś zapytałam znajomego księdza, dlaczego  katolicy w piątek nie jedzą  mięsa: On na to się uśmiechnął i powiedział: to tylko kwestia zwyczajowa, lepiej jeśli w piątek zrobisz coś dobrego większy będzie z tego pożytek dla Świata! - więc i tu próbuję zastosować tę zasadę, może kiedyś odstawię mięso na dobre...

A oto przepis na smaczną rybkę:

składniki: 3,4 porcje
2 świeże  polędwiczki z dorsza , może być oczywiście filet z dorsza
paczka mieszanych sałat
1 duża cukinia
2 średniej wielkości czerwone  cebule
3 ząbki czosnku
 świeży  lub mrożony koperek
sok z cytryny
duży kubek jogurtu sojowego- naturalny lub cytrynowy
kilka plasterków margaryny sojowej lub rzepakowej
przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, rozmaryn, szczypta ostrej papryki

 Polędwiczki przyprawiamy pieprzem, solą, odrobiną rozmarynu, skrapiamy sokiem z cytryny, na wierzch kładziemy plasterki margaryny i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Sałatę dokładnie płuczemy i osuszamy. Można to zrobić na specjalnym sicie lub zawijając sałatę w lnianą ściereczkę ( kręcę nią w powietrzu kilkakrotnie) można  również  osuszyć ją po prostu dociskając ręcznikiem papierowym, z dołu i góry.
Do jogurtu dodajemy sok z połówki cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i papryką oraz zmiażdżonymi ząbkami  czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek.  Tak przyrządzony sos pozostawiamy  na około pół godziny.
Cukinię kroimy w plasterki lub "półplastry", tak samo kroimy cebulę. Kiedy ryba jest już upieczona, wlewamy na patelnię odrobinę oleju i przez dosłownie kilka minut podpiekamy cukinię przyprawioną solą, pieprzem i ziołami, powinna być lekko twarda. Na koniec dodajemy cebulę i podpiekamy  razem z cukinią około minuty nie dłużej.
Gorące warzywa przekładamy na rozłożoną na talerzach zieloną sałatę i polewamy przygotowanym sosem. Następnie kładziemy na warzywa upieczoną rybę i polewamy resztą sosu. 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz