poniedziałek, 17 listopada 2014

strucla z makiem


składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
4 łyżki  oleju lub płynnego  tłuszczu
20 gram świeżych drożdży
1 jajko
1 łyżka cukru - ja daję ksylitol

 składniki na nadzienie:
szklanka zmielonego maku
2 szklanki wody
50 dag margaryny
2 łyżki miodu
 starta skórka pomarańczy lub kandyzowana
garść zmielonych orzechów włoskich
garść płatków migdałowych
garść rodzynek

 Mleko podgrzewamy. Drożdże rozpuszczamy w 2/3 szklanki ciepłego mleka i dodajemy cukier. Czekamy aż powstanie rozczyn.
Rozczyn wlewamy do mąki, dodajemy łyżkę cukru, wlewamy resztę ciepłego mleka, tłuszcz i jajko. Wyrabiamy ciasto, powinno być zbite i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe nie przewiewne miejsce na około 1,5 godziny.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Przygotowujemy farsz:
Mak zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na około godzinę. Po tym czasie odcedzamy mak, dodajemy bakalie, miód oraz tłuszcz, podgrzewamy całość cały czas mieszając. W ten sposób powstanie jednolita masa makowa. Tak przygotowaną masę odkładamy na bok aby wystygła.

 Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na papierze, dzięki któremu łatwiej będzie  struclę "zwinąć". Ciasto powinno mieć około pół centymetra grubości. Pozostawiamy je na papierze jeszcze około 20 minut, nieco urośnie. Następnie na powstały duży placek drożdżowy nakładamy naszą makową masę. Zawijamy ciasto przy pomocy papieru: podciągamy z jednej strony papier do góry zwijając ciasto do środka tworząc walec, można to oczywiście zrobić ręcznie, ale tak łatwiej.
Wkładamy struclę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut.


 

 

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz