To pyszne ciasto, w
swojej konsystencji przypominające tradycyjny sernik. Dobre nie tylko do
popołudniowej kawy, ale także świetne na drugie śniadanie.
składniki:
3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
szklanka kaszy jaglanej
2 dorodne banany
3 jajka
2 szklanki mleka
2 szklanki wody
sok z jednej cytryny
2 łyżki margaryny sojowej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka skrobi ziemniaczanej( mąki ziemniaczanej bezglutenowej)
garść płatków migdałowych
garść potartej skórki z pomarańczy lub cytryny- może być
skórka kandyzowana
2 łyżki ksylitolu
Płatki owsiane zalewamy dwiema szklankami przegotowanej wody
i pozostawiamy do przestygnięcia - około pół godziny. W tym czasie gotujemy kaszę
jaglaną w 2 szklankach mleka, aż do uzyskania gęstej masy. Odstawiamy do
przestygnięcia.
Ubijamy jajka z 2 łyżkami ksylitolu. Banany blendujemy na
jednolitą masę wraz z sokiem z cytryny. Płatki dodajemy do kaszy i bendujemy na
jednolitą gładką masę, dodajemy banany, margarynę sojową, łyżkę skrobi
ziemniaczanej i proszek do pieczenia,
mieszamy. Do masy dodajemy powoli ubite jajka cały czas mieszając masę
mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i migdały. Wymieszaną masę
wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz