poniedziałek, 24 listopada 2014

sernik jaglano-owsiany z bananami


 To pyszne ciasto, w swojej konsystencji przypominające tradycyjny sernik. Dobre nie tylko do popołudniowej kawy, ale także świetne na drugie śniadanie.

składniki:
3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
szklanka kaszy jaglanej
2 dorodne banany
3 jajka
2 szklanki mleka
2 szklanki wody
sok z jednej cytryny
2 łyżki margaryny sojowej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka skrobi ziemniaczanej( mąki ziemniaczanej bezglutenowej)
garść płatków migdałowych
garść potartej skórki z pomarańczy lub cytryny- może być skórka kandyzowana
2 łyżki ksylitolu

 Płatki owsiane zalewamy dwiema szklankami przegotowanej wody i pozostawiamy do przestygnięcia - około pół godziny. W tym czasie gotujemy kaszę jaglaną w 2 szklankach mleka, aż do uzyskania gęstej masy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Ubijamy jajka z 2 łyżkami ksylitolu. Banany blendujemy na jednolitą masę wraz z sokiem z cytryny. Płatki dodajemy do kaszy i bendujemy na jednolitą gładką masę, dodajemy banany, margarynę sojową, łyżkę skrobi ziemniaczanej i proszek do pieczenia,  mieszamy. Do masy dodajemy powoli ubite jajka cały czas mieszając masę mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.  Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i migdały. Wymieszaną masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz