Smaczne i bardzo energetyczne śniadanie!
składniki na 3 porcje:
szklanka ryżu - ja użyłam jaśminowego, ale parboiled lub
inny biały też się nadaje
2 szklanki wody
szklanka mleka
Jedno duże jabłko
2 banany
orzechy
opcjonalnie: migdały, rodzynki
łyżeczka cynamonu
łyżeczka ksylitolu lub miodu
łyżeczka margaryny sojowej lub innego tłuszczu
Wodę doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy szklankę ryżu ( można
ugotować ryż w woreczku), kiedy ryż
napęcznieje i pochłonie wodę ( po około 15 minutach) dodajemy mleko, jabłko
starte na tarce na grubych oczkach, pokrojonego w plastry banana, łyżkę miodu,
tłuszcz i cynamon. Tak przygotowane składniki gotujemy na bardzo małym ogniu jeszcze
około 10 minut, co chwilę mieszając aby nie przywarły do dna. Zdejmujemy z pieca dodajemy orzeszki, mieszamy i śniadanie
gotowe. Rodzynki dodajemy w tym samym czasie co jabłka i
banany, migdały można od razu lub tak jak orzechy na koniec. W wolne dni zawsze robię sobie takie
śniadanie.
Czasami jabłka i banany zastępuję własną frużeliną z owoców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz