wtorek, 11 listopada 2014

ryż z jabłkiem i bananami


Smaczne i bardzo energetyczne śniadanie!

 składniki na 3 porcje:
szklanka ryżu - ja użyłam jaśminowego, ale parboiled lub inny biały też się nadaje
2 szklanki wody
 szklanka mleka
Jedno duże jabłko
2 banany
orzechy
opcjonalnie: migdały, rodzynki
łyżeczka cynamonu
łyżeczka ksylitolu lub miodu
łyżeczka margaryny sojowej lub innego tłuszczu

 Wodę doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy szklankę ryżu ( można ugotować ryż w woreczku),  kiedy ryż napęcznieje i pochłonie wodę ( po około 15 minutach) dodajemy mleko, jabłko starte na tarce na grubych oczkach, pokrojonego w plastry banana, łyżkę miodu, tłuszcz i cynamon. Tak przygotowane składniki gotujemy na bardzo małym ogniu jeszcze około 10 minut, co chwilę mieszając aby nie przywarły do dna. Zdejmujemy z pieca dodajemy orzeszki, mieszamy i śniadanie gotowe. Rodzynki dodajemy w tym samym czasie co jabłka i banany, migdały można od razu lub tak jak orzechy na koniec.  W wolne dni zawsze robię sobie takie śniadanie.
Czasami jabłka i banany zastępuję własną frużeliną z owoców.


 

 

 

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz