piątek, 28 listopada 2014

zupa krem z cukinii

Uwielbiam warzywa i wszelkiego rodzaju "gęste zupy" - to kolejna propozycja z serii "zupa krem"
 
składniki:
2 średnie  cukinie
4 ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
połówka papryczki chili
1 litr bulionu warzywnego
kubek kwaśniej śmietany bezglutenowej lub sojowej - można zrobić także śmietankę z płatków owsianych bezglutenu. ( zalewamy pół szklanki płatków szklanką gorącej wody, dodajemy sok z połówki cytryny i odstawiamy na godzinę, następnie blendujemy, najlepiej zrobić śmietankę dzień wcześniej i przechowywać w lodówce)
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, kurkuma, odrobina kminku

 Lekko podsmażamy czosnek, cebulę i papryczkę,  wlewamy bulion warzywny. Do bulionu wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę,doprawiamy i gotujemy około 20 minut. Cukinie trzemy na tarce na dużych oczkach. Miksujemy ziemniaki blenderem, wrzucamy potartą cukinię i zagotowujemy, gotujemy około 2 minuty. Odstawiamy garnek z pieca dodajemy śmietanę i zupa jest gotowa do podania. Ja zblendowała wcześniej przygotowaną śmietankę z płatków owsianych i dodałam dużą łyżkę kwaśnej śmietany bezglutenowej.
Zupę można podawać posypaną startym serem.
Mój mąż zażyczył sobie zupę krem z cukinii z dodatkową porcją warzyw, można i tak!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz