Uwielbiam warzywa i wszelkiego rodzaju "gęste zupy" - to kolejna propozycja z serii "zupa krem"
składniki:
2 średnie
cukinie
4 ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
połówka papryczki chili
1 litr
bulionu warzywnego
kubek kwaśniej śmietany bezglutenowej lub sojowej - można
zrobić także śmietankę z płatków owsianych bezglutenu. ( zalewamy pół szklanki
płatków szklanką gorącej wody, dodajemy sok z połówki cytryny i odstawiamy na
godzinę, następnie blendujemy, najlepiej zrobić śmietankę dzień wcześniej i przechowywać w lodówce)
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano,
kurkuma, odrobina kminku
Lekko podsmażamy czosnek, cebulę i papryczkę, wlewamy bulion warzywny. Do bulionu wrzucamy
ziemniaki pokrojone w kostkę,doprawiamy i gotujemy około 20 minut. Cukinie
trzemy na tarce na dużych oczkach. Miksujemy ziemniaki blenderem, wrzucamy
potartą cukinię i zagotowujemy, gotujemy około 2 minuty. Odstawiamy garnek z pieca dodajemy śmietanę i
zupa jest gotowa do podania. Ja zblendowała wcześniej przygotowaną śmietankę z
płatków owsianych i dodałam dużą łyżkę kwaśnej śmietany bezglutenowej.
Zupę można podawać posypaną startym serem.
Mój mąż zażyczył sobie zupę krem z cukinii z dodatkową
porcją warzyw, można i tak!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz