niedziela, 2 listopada 2014

zupa krem z kalafiora


Wracam z uporem maniaka do tanich rodzimych składników, z których powstają pyszne i nie drogie zupy. Zupy są pyszne, syte i szybkie w przygotowaniu. Mechanizm powstawania "zupy krem" jest podobny i z pewnością  bardzo szybko opanujemy ich przyrządzanie.  A jak prezentują się na stole, aż ślinka cieknie od samego oglądania..

składniki na 4,5 porcji
1 mały kalafior
3 ziemniaki
1 marchewka
3 ząbki czosnku
litr bulionu warzywnego
120 ml śmietanki sojowej
2 łyżki oleju
suszone pomidory
świeże liście bazylii
świeża natka pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, kminek.

 Na oleju podsmażamy rozgnieciony czosnek 1-2 minuty, do tego wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew oraz rozdrobniony umyty kalafior, wszystko zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy około 20 minut, następnie zawartość garnka  miksujemy blenderem, do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji "zupy krem".  Całość doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i kminkiem, wrzucamy suszone pomidory i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około 5 minut. Na koniec do zupy dodajemy śmietankę i nalewamy do miseczek. Podajemy ze  świeżą natką pietruszki i bazylią.
Można podawać samą lub ze świeżym pieczywem, ale to już wersja dla naprawdę głodnych!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz