środa, 19 listopada 2014

kluski śląskie


Tym daniem nie można się znudzić, w mojej rodzinie od lat kluski śląskie królują na stole w prawie każdą niedzielę. Uwielbiam je, a na dodatek są bardzo łatwe w przygotowaniu, no i bardzo tanie!

 składniki: 4 porcje
kilogram ziemniaków
mąka ziemniaczana lub skrobia ziemniaczana bezglutenowa
1 małe jajko lub 2 przepiórcze
szczypta soli

 Gotujemy ziemniaki, jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dzielimy ziemniaki na  4 części, wyjmujemy  jedną część i w jej miejsce wsypujemy tyle samo mąki.
Dodajemy z powrotem wyjętą część ziemniaków, jajko i szczyptę soli. Ciasto zagniatamy, na jednolitą masę.  Gdyby ziemniaki zbyt mocno się kleiły, można dodać jeszcze odrobinę mąki. Formujemy nieduże kulki z ciasta, spłaszczamy a na środku robimy charakterystyczną dziurkę na sos.

Wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Kiedy kluski wypłyną, gotujemy je jeszcze pod przykryciem na wolnym ogniu około 5 minut.

 Można je podawać z dowolnie wybranym dodatkiem: surówką, mięsem, skwarkami itp..
Tym razem prezentuję kluski z surówką z buraków, oraz sosem śmietanowym.
Sos zrobiłam ze zmielonych płatków owsianych bezglutenowych. Przepis podała mi Pani w sklepie ze zdrową żywnością-świetny pomysł!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz