Tym daniem nie można się znudzić, w mojej rodzinie od lat
kluski śląskie królują na stole w prawie każdą niedzielę. Uwielbiam je, a na
dodatek są bardzo łatwe w przygotowaniu, no i bardzo tanie!
składniki: 4 porcje
kilogram ziemniaków
mąka ziemniaczana lub skrobia ziemniaczana bezglutenowa
1 małe jajko lub 2 przepiórcze
szczypta soli
Gotujemy ziemniaki, jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę
do ziemniaków, dzielimy ziemniaki na 4
części, wyjmujemy jedną część i w jej
miejsce wsypujemy tyle samo mąki.
Dodajemy z powrotem wyjętą część ziemniaków, jajko i
szczyptę soli. Ciasto zagniatamy, na jednolitą masę.
Gdyby ziemniaki zbyt mocno się kleiły, można
dodać jeszcze odrobinę mąki. Formujemy nieduże kulki z ciasta, spłaszczamy a na
środku robimy charakterystyczną dziurkę na sos.
Wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Kiedy kluski
wypłyną, gotujemy je jeszcze pod przykryciem na wolnym ogniu około 5 minut.
Można je podawać z dowolnie wybranym dodatkiem: surówką,
mięsem, skwarkami itp..
Tym razem prezentuję kluski z surówką z buraków, oraz sosem
śmietanowym.
Sos zrobiłam ze zmielonych płatków owsianych bezglutenowych.
Przepis podała mi Pani w sklepie ze zdrową żywnością-świetny pomysł!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz