Pyszna sałatka z buraków z warzywami to doskonała
alternatywa dla sałatek z buraków
podawanych jedynie jako dodatek do dań głównych.
6 ziemniaków
2 marchewki
10 pieczarek
garść kaparów
cebula
sok z jednej cytryny
4 ząbki czosnku
kartonik śmietanki sojowej
ser pleśniowy bezglutenowy, może być żółty ser bezglutenowy ( 1 szklanka startego sera)
przyprawy: sól, pieprz, kminek jeśli ktoś lubi
Pieczarki kroimy w paseczki i lekko podsmażamy- około 4 minuty. Dodajemy cebulę pokrojoną w krążki oraz drobno posiekane dwa ząbki czosnku - podsmażamy jeszcze około 2 minuty.
Buraczki, ziemniaki i marchew kroimy w plasterki i układamy kolejno warstwami: ziemniaki, buraki, ziemniaki, pieczarki, marchew, kapary, buraki, pieczarki.
Każdą warstwę buraków skrapiamy sokiem z cytryny. Warstwy ziemniaków solimy i dodajemy pieprz.
Do śmietanki sojowej dodajemy zmiażdżone 2 ząbki czosnku i drobno pokruszony ser pleśniowy lub starty żółty. Tak powstałym sosem polewamy warzywa. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około pół godziny.
Moja znajoma uwielbia ser pleśniowy blue cheddar, uważa że jest najlepszy do czerwonego buraka kiedy go dodaje bierze "tabletkę" laktazy.
Sałatkę podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz