środa, 12 listopada 2014

sałatka z buraków z warzywami


Pyszna sałatka z buraków z warzywami to doskonała alternatywa dla  sałatek z buraków podawanych jedynie jako dodatek do dań głównych.

 składniki na 4,5 porcji
3 buraczki
6 ziemniaków
2 marchewki
10 pieczarek
garść kaparów
cebula
sok z jednej cytryny
4 ząbki czosnku
kartonik śmietanki sojowej
ser pleśniowy bezglutenowy, może być żółty ser bezglutenowy ( 1 szklanka startego sera)
przyprawy: sól, pieprz, kminek jeśli ktoś lubi

 Buraczki, ziemniaki oraz marchewkę gotujemy  tak aby były ugotowane, ale nie zbyt miękkie.
Ziemniaki i marchewka to czas około 15 minut, buraki nieco dłużej.
Pieczarki kroimy w paseczki i lekko podsmażamy- około 4 minuty. Dodajemy cebulę pokrojoną w krążki oraz drobno posiekane dwa ząbki czosnku - podsmażamy jeszcze około 2 minuty.
Buraczki, ziemniaki i marchew kroimy w plasterki i układamy kolejno warstwami: ziemniaki, buraki, ziemniaki, pieczarki, marchew, kapary, buraki, pieczarki.
Każdą warstwę buraków skrapiamy sokiem z cytryny. Warstwy ziemniaków solimy i dodajemy pieprz.
Do śmietanki sojowej dodajemy zmiażdżone 2 ząbki czosnku i drobno  pokruszony  ser pleśniowy lub starty żółty. Tak powstałym sosem polewamy warzywa. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około pół  godziny.
 Moja znajoma uwielbia  ser pleśniowy blue cheddar, uważa że jest najlepszy do czerwonego buraka  kiedy go dodaje  bierze "tabletkę" laktazy.
Sałatkę podajemy na ciepło.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz