składniki na ciasto:
2 szklanki maki1,5 szklanki mleka
4 łyżki oleju lub płynnego tłuszczu
1 jajko
szczypta soli
łyżeczka cukru
przyprawy: oregano i bazylia
składniki na farsz:
1 duża cebula10 pieczarek lub szynki
szklanka startego sera
3 łyżki śmietanki sojowej
szczypta soli i pieprzu
Rozczyn wlewamy do mąki ze szczyptą soli oraz przyprawami. Dodajemy resztę ciepłego mleka, tłuszcz i jajko. Wyrabiamy ciasto, powinno być zbite i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe nie przewiewne miejsce na około 1,5 godziny.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Przygotowujemy farsz:
Cebulę kroimy w kostkę lub w "pół krążki", pieczarki kroimy w plasterki, wędlinę w małe paseczki lub kwadraciki, wszystkie składniki lekko podsmażamy na patelni z odrobiną oleju.
Odstawiamy na bok.
Wykładamy blachę papierem i gdy ciasto wyroście, odrywamy je po kawałku tworząc kule, które spłaszczamy na wysokość około
Do farszu dodajemy śmietanę i ser, mieszamy składniki ze sobą.
Na środku każdego "cebulaka" robimy dołki i wypełniamy je farszem. Wkładamy tak przygotowane bułeczki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut.
Najlepiej podawać lekko ciepłe.
Upieczone ciasto drożdżowe można mrozić, odgrzewać w mikrofalówce lub piecyku, wtedy odzyskuje swoją elastyczność i świeżość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz