niedziela, 9 listopada 2014

Cebulaki

Cebulowe przysmaki na cieście drożdżowym, propozycja na każdą porę dnia.
 
składniki na ciasto:
2 szklanki maki
1,5 szklanki mleka
4 łyżki  oleju lub płynnego  tłuszczu
20 gram świeżych drożdży
1 jajko
szczypta soli
łyżeczka cukru
przyprawy: oregano i bazylia

składniki na farsz:
1 duża cebula
10 pieczarek lub szynki
szklanka startego sera
3 łyżki śmietanki sojowej
szczypta soli i  pieprzu

 
Mleko podgrzewamy. Drożdże rozpuszczamy w 2/3 szklanki ciepłego mleka i dodajemy cukier. Czekamy aż powstanie rozczyn.
Rozczyn wlewamy do mąki ze szczyptą soli oraz przyprawami. Dodajemy resztę ciepłego mleka, tłuszcz i jajko. Wyrabiamy ciasto, powinno być zbite i elastyczne.  Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe nie przewiewne miejsce na około 1,5 godziny.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Przygotowujemy farsz:
Cebulę kroimy w kostkę lub w "pół krążki", pieczarki kroimy w plasterki, wędlinę w małe paseczki lub kwadraciki, wszystkie składniki lekko podsmażamy na patelni z odrobiną oleju.
Odstawiamy na bok. 
Wykładamy blachę papierem i gdy ciasto wyroście, odrywamy je po kawałku tworząc kule, które spłaszczamy na wysokość około 1,5 centymetra. Pozostawiamy na blaszce jeszcze około 20 minut, ciasto powinno jeszcze wyrosnąć.
Do farszu dodajemy śmietanę i ser, mieszamy składniki ze sobą.
Na środku każdego "cebulaka"  robimy dołki i wypełniamy je farszem. Wkładamy tak przygotowane bułeczki  do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut.
Najlepiej podawać lekko ciepłe.
Upieczone ciasto drożdżowe można mrozić,  odgrzewać w mikrofalówce lub piecyku, wtedy odzyskuje swoją elastyczność i świeżość.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz