środa, 5 listopada 2014

ciasteczka jaglane ze śliwkami


Zdrowe i smaczne ciasteczka możemy przygotować sami za stosunkowo niewielkie pieniądze. Ciasteczka jaglane ze śliwkami są łatwe w przygotowaniu, chrupiące i bardzo smaczne.

 składniki na około 12 sztuk:
szklanka kaszy jaglanej instant - można użyć ugotowanej kaszy jaglanej
szklanka mąki jaglanej
dwie łyżki zwykłej mąki bezglutenowej
pół szklanki oleju, bądź  rozpuszczonego tłuszczu ( margaryny sojowej itp.)
1 jajko
3 łyżki mleczka kokosowego
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki ksylitolu
garść płatków migdałowych
szczypta cynamonu
10 suszonych śliwek, jeśli śliwki są twarde należy je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie aby lekko zmiękły.

 Wybijamy jajko do miski, dodajemy "cukier" i miksujemy. Następnie dodajemy tłuszcz i miksując kolejno dodajemy jedną i drugą mąkę, kaszę jaglaną oraz proszek do pieczenia i cynamon.
Do tak przygotowanej masy dodajemy pokrojone na kawałki śliwki oraz płatki migdałowe.
Mieszamy łyżką aby składniki się połączyły.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem i kładziemy ciasto na papier łyżką tworząc małe kopczyki, które lekko spłaszczamy. Ciasto jest lepkie, ale daje się  formować. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika na około 25 minut.
Należy poczekać z wyjęciem ciastek z pieca, aż trochę wystygną gdyż są bardzo kruche i mogą się łamać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz