Zdrowe i smaczne ciasteczka możemy przygotować sami za
stosunkowo niewielkie pieniądze. Ciasteczka jaglane ze śliwkami są łatwe w przygotowaniu, chrupiące i bardzo
smaczne.
szklanka kaszy jaglanej instant - można użyć ugotowanej
kaszy jaglanej
szklanka mąki jaglanejdwie łyżki zwykłej mąki bezglutenowej
pół szklanki oleju, bądź rozpuszczonego tłuszczu ( margaryny sojowej itp.)
1 jajko
3 łyżki mleczka kokosowego
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki ksylitolu
garść płatków migdałowych
szczypta cynamonu
10 suszonych śliwek, jeśli śliwki są twarde należy je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie aby lekko zmiękły.
Mieszamy łyżką aby składniki się połączyły.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem i kładziemy ciasto na papier łyżką tworząc małe kopczyki, które lekko spłaszczamy. Ciasto jest lepkie, ale daje się formować. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika na około 25 minut.
Należy poczekać z wyjęciem ciastek z pieca, aż trochę wystygną gdyż są bardzo kruche i mogą się łamać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz