Uwielbiam lekko zmrożone praliny własnej roboty, a że nie
trzeba zbyt dużo się napracować - robię je często!
składniki: 10 pralinek
tabliczka gorzkiej czekolady - bez glutenu i laktozy - można zrobić pół na pół z czekoladą sojową.
4 łyżki śmietany kokosowej lub sojowej
1 łyżka margaryny sojowej, rzepakowej lub innej
garść żurawiny
5 śliwek
garść orzechów
garść migdałów
Rozpuszczamy czekoladę w wodnej kąpieli lub na bardzo wolnym
ogniu wraz ze śmietanką i margaryną, cały czas mieszając. Dodajemy drobno pokrojone śliwki oraz
żurawinę i dokładnie mieszamy. Mielimy orzechy i migdały najlepiej tak aby
pozostały drobne grudki, wsypujemy do foremki( ja używam silikonowej) i zalewamy powstałą masą czekoladową.
Wkładamy do zamrażalki, po półtorej godzinie praliny są
gotowe. Ja cały czas trzymam je w lodówce lub w zamrażalce wyjmując przed
podaniem. Takie
zmrożone są pyszne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz