Nie musiałam długo się zastanawiać do jakich ciasteczek pasują foremki...Wybrałam sprawdzony i prosty przepis na ciasteczka cynamonowe.
składniki:
2 szklanki mąki bezglutenowej
1 jajko kurze lub 4 przepiórcze
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
kopiasta łyżeczka cynamonu
4 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego nierafinowanego
1 łyżeczka miodu
Papierem wykładamy blachę do pieczenia i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Ciasto ( najlepiej podzielić na 2 części) każdą część rozwałkowujemy na płaski, cienki placek o wysokości około 3, 4 minimetrów i wykrawamy ciasteczka za pomocą foremek lub szklanki.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.
Foremki bardzo mi się spodobały i świetnie pasują do kawy czy gorącej czekolady, dla zainteresowanych: zostały kupione w Tchibo
Można do ciasteczek dodatkowo dodać zmielone orzechy włoskie, też są pyszne, będą wtedy bardziej kruche, więc raczej nie nadają się do foremek nakładanych na kubeczki.
Ten niebieski pojemniki to najprostszy "wytwarzać pianki" z mleka jaki mam, 2 minuty i pianka gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz