piątek, 14 listopada 2014

ciasteczka cynamonowe

Powoli pachnie Świętami, a moja siostra podarowała mi foremki do ciasteczek nakładanych na kubeczki, fajne...
Nie musiałam długo się zastanawiać do jakich ciasteczek pasują foremki...Wybrałam sprawdzony i prosty przepis na ciasteczka cynamonowe.

składniki:
2 szklanki mąki bezglutenowej
150 gram margaryny sojowej, rzepakowej lub masła bezglutenowego
1 jajko kurze lub 4 przepiórcze
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
kopiasta łyżeczka cynamonu
4 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego nierafinowanego
1 łyżeczka miodu

 Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski ( mąka, proszek, cukier, cynamon) dodajemy miękką pokrojoną w paseczki margarynę, miód oraz jajko. Zagniatamy ciasto, aż do powstania jednolitej gładkiej masy.
Wkładamy ciasto na pół godziny do lodówki.
Papierem wykładamy blachę do pieczenia i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Ciasto ( najlepiej podzielić na 2 części) każdą część  rozwałkowujemy  na płaski, cienki placek o wysokości około 3, 4 minimetrów i wykrawamy ciasteczka za pomocą foremek lub szklanki.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.

Foremki  bardzo mi się spodobały i świetnie pasują do kawy czy gorącej czekolady, dla zainteresowanych: zostały kupione w Tchibo  
Można do ciasteczek dodatkowo  dodać zmielone orzechy włoskie, też są pyszne, będą wtedy bardziej kruche, więc raczej nie nadają się do foremek nakładanych na kubeczki.

Ten niebieski pojemniki to najprostszy "wytwarzać pianki" z mleka jaki mam, 2 minuty i pianka gotowa.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz