składniki na 6 dużych babeczek:
4 ziemniakipół kilograma fasolki szparagowej
surowy filet z łososia
sok z połówki cytryny
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
120 ml śmietanki sojowej
1 jajko kurze lub 4 przepiórcze
pół szklanki startego żółtego sera bez laktozy
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, natka pietruszki
Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy śmietankę i lekko ubijamy, dodajemy starty ser i posiekaną natkę pietruszki, wszystko razem mieszamy. Do połowy wysokości foremek wkładamy fasolkę oraz ziemniaki, polewamy łyżką przygotowanego sosu. Następnie dopełniamy foremki kawałkami łososia oraz resztą mieszanki ziemniaczano-fasolowej. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy pozostałym sosem . Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni, na około 20 minut. Wyjmujemy z foremek kiedy lekko wystygną, można podawać same lub z sosem winegret czy czosnkowym.
sos winegret:
1/4 szklanki oliwy lub oleju
1 łyżka płynnego miodu
2 ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę)
sok z połówki cytryny
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka musztardy dijon.
Wszystkie składniki muszą dokładnie się ze sobą połączyć, najlepiej użyć do tego shakera. Gotowym sosem polewamy nasze babeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz