wtorek, 4 listopada 2014

zupa krem z pomiodrów z kluskami


 Nie musimy już śpiewać "Addio pomidory, addio ulubione", jeśli zrobimy sobie pyszną zupę pomidorową na własnym przecierze pomidorowym, jeśli jednak go nie mamy to też nie problem, możemy kupić naprawdę dobry przecier w delikatesach lub sklepach ze zdrową żywnością.
Zupę robi się szybko i na prawdę dobrze smakuje!

  składniki: (3 porcje)
pół litra rosołu warzywnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
400 ml  dobrego przecieru pomidorowego
garść suszonych pomidorów
natka pietruszki
3 łyżki oleju
przyprawy: sól. pieprz, szczypta słodkiej i ostrej papryki, bazylia, listek laurowy, rozmaryn

 składniki na kluski :
1 jajko
110 gram mąki bezglutenowej
40 ml wody
szczypta soli

Na oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę  i czosnek. Następnie dolewamy rosół warzywny oraz przecier pomidorowy, przyprawiamy do smaku wymienionymi przyprawami.
Gotujemy na wolnym ogniu około pół godziny. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy suszone pomidory.
Kolejny krok to przygotowanie naszych klusek.
Łączymy ze sobą składniki na kluski i mieszamy do uzyskania jednolitej  masy.
Na deskę wysypujemy odrobinę mąki, wykładamy na nią powstałe ciasto, lekko posypujemy po wierzchu mąką i rozciągamy ciasto tak aby powstał  na desce placek pół centymetrowej wysokości. Zagotowujemy w garnku wodę, solimy i wrzucamy cienkie paski ciasta do wrzątku ( u mnie są to prostokąty około 2 na 3 centymerty) Gotujemy kilka minut, pilnując aby się nie rozgotowały. Kiedy wypłyną na wierzch zdejmujemy je  z pieca i przez chwilę trzymamy pod przykryciem. Następnie odcedzamy i podsmażamy na odrobinie oleju,  margaryny lub masła ( jest masło bez laktozy)
Gorącą zupę wlewamy na talerze, dodajemy kluski, posypujemy posiekaną natką pietruszki i danie gotowe.
Całość można dodatkowo posypać startym serem.


 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz