Nie musimy już
śpiewać "Addio pomidory, addio ulubione", jeśli zrobimy sobie pyszną
zupę pomidorową na własnym przecierze pomidorowym, jeśli jednak go nie mamy to
też nie problem, możemy kupić naprawdę dobry przecier w delikatesach lub
sklepach ze zdrową żywnością.
Zupę robi się szybko i na prawdę dobrze smakuje!
1 cebula
2 ząbki czosnku
400 ml dobrego przecieru pomidorowego
garść suszonych pomidorów
natka pietruszki
3 łyżki oleju
przyprawy: sól. pieprz, szczypta słodkiej i ostrej papryki, bazylia, listek laurowy, rozmaryn
40 ml wody
szczypta soli
Na oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Następnie dolewamy rosół warzywny oraz przecier pomidorowy, przyprawiamy do smaku wymienionymi przyprawami.
Gotujemy na wolnym ogniu około pół godziny. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy suszone pomidory.
Kolejny krok to przygotowanie naszych klusek.
Łączymy ze sobą składniki na kluski i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Na deskę wysypujemy odrobinę mąki, wykładamy na nią powstałe ciasto, lekko posypujemy po wierzchu mąką i rozciągamy ciasto tak aby powstał na desce placek pół centymetrowej wysokości. Zagotowujemy w garnku wodę, solimy i wrzucamy cienkie paski ciasta do wrzątku ( u mnie są to prostokąty około 2 na 3 centymerty) Gotujemy kilka minut, pilnując aby się nie rozgotowały. Kiedy wypłyną na wierzch zdejmujemy je z pieca i przez chwilę trzymamy pod przykryciem. Następnie odcedzamy i podsmażamy na odrobinie oleju, margaryny lub masła ( jest masło bez laktozy)
Gorącą zupę wlewamy na talerze, dodajemy kluski, posypujemy posiekaną natką pietruszki i danie gotowe.
Całość można dodatkowo posypać startym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz