sobota, 11 października 2014

burgery rybne


Szybkie i nieskomplikowane danie, a zawsze cieszy się powodzeniem.

Można traktować jako przekąskę lub danie główne jednak trzeba policzyć kilka sztuk na osobę. Ja zjadam 3 sztuki.

składniki:
Gotowe bułki na burgery- bezglutenowe bułeczki na burgery można kupić  w sklepach ze zdrową żywnością, a także w marketach Carrefour czy delikatesach Bomi.
Filety z łososia lub np: dorsza - ilość zależna od ilości burgerów które chcemy zrobić
1 sałata, lub woreczek roszponki  czy rukoli.
ser bez laktozy w plastrach
zielony lub kiszony ogórek
pomidor
opcjonalnie  kapary ( jeśli ktoś lubi)
koncentrat pomidorowy
cytryna
cebula
przyprawy: sól, pieprz
Podsmażamy na patelni  filet z ryby. Filet z reguły jest dość cienki więc około 3 minuty pieczenia na  każdej ze  stron  wystarczy. Filet na patelni skrapiamy cytryną doprawiamy solą i pieprzem.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury około 180 stopni.
Bułeczki przecinamy na pół, górę i  spód smarujemy przecierem pomidorowym. Na dolną część   kładziemy kawałek podsmażonej ryby, plaster cebuli i sera. Obydwie części wkładamy na 10 minut do piekarnika. Wyjmujemy układamy resztę składników: pomidor, ogórek, sałatę. Można wybrać składniki według upodobania - nie muszą być wszystkie.
Przykrywamy spód z zawartością górną częścią bułki i lekko dociskamy, podajemy jeszcze ciepłe i chrupiące - czyli tak szybko jak tylko się da!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz