niedziela, 12 października 2014

kasza gryczana z buraczkami

składniki:
woreczek kaszy gryczanej ( 125 g)

1/3 papryczki chili

2 średnie buraczki

3 ząbki czosnku

1 cebula

olej

połówka cytryny

pół jabłka

czarne oliwki

2 łyżki musztardy dijon

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, kminek, bazylia

opcjonalnie: naturalny jogurt sojowy lub kwaśna śmietana

 Ugotowane buraczki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub plasterki.
Gotujemy kaszę gryczaną według przepisu na opakowaniu. 
Obieramy czosnek i cebulę. Cebulę drobno kroimy a czosnek drobno siekamy lub wyciskamy przez praskę.
Jabłko kroimy w kostkę, a oliwki w krążki lub połówki.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy przez chwilę czosnek i cebulę, dodajemy jabłko i przesmażamy około 4 minuty. Następnie dodajemy buraczki i kaszę przyprawiamy do smaku przyprawami. Podsmażamy  5 do 10 minut. Odstawiamy -  dodajemy sok z połówki cytryny oraz musztardę i oliwki. Całość dokładnie mieszamy.

Śmietankę możemy podać razem z jedzeniem lub w oddzielnych małych miseczkach, gdyby ktoś nie miał ochoty na taki dodatek. Można posypać świeżą  natką pietruszki przed podaniem.

Opcja z tofu:
Tofu kroję w kostkę lub słupki, zalewam sosem przyrządzonym z : soku z cytryny, zmiażdżonego ząbka czosnku i pokrojonej natki pietruszki. Pozostawiam w zalewie około godziny. Podaję do gotowej kaszy, bezpośrednio przed podaniem do zjedzenia. 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz