woreczek kaszy gryczanej ( 125 g )
1/3 papryczki chili
2 średnie buraczki
3 ząbki czosnku
1 cebula
olej
połówka cytryny
pół jabłka
czarne oliwki
2 łyżki musztardy dijon
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, kminek, bazylia
opcjonalnie: naturalny jogurt sojowy lub kwaśna śmietana
Obieramy czosnek i cebulę. Cebulę drobno kroimy a czosnek drobno siekamy lub wyciskamy przez praskę.
Jabłko kroimy w kostkę, a oliwki w krążki lub połówki.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy przez chwilę czosnek i cebulę, dodajemy jabłko i przesmażamy około 4 minuty. Następnie dodajemy buraczki i kaszę przyprawiamy do smaku przyprawami. Podsmażamy 5 do 10 minut. Odstawiamy - dodajemy sok z połówki cytryny oraz musztardę i oliwki. Całość dokładnie mieszamy.
Śmietankę możemy podać razem z jedzeniem lub w oddzielnych
małych miseczkach, gdyby ktoś nie miał ochoty na taki dodatek. Można posypać
świeżą natką pietruszki przed podaniem.
Opcja z tofu:
Tofu kroję w kostkę lub słupki, zalewam sosem przyrządzonym
z : soku z cytryny, zmiażdżonego ząbka czosnku i pokrojonej natki pietruszki.
Pozostawiam w zalewie około godziny. Podaję do gotowej kaszy, bezpośrednio
przed podaniem do zjedzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz