1 jajko
szczypta soli
farsz warzywno- serowy:
1 cukinia
1 cebula
3 ząbki czosnku
120ml śmietany owsianej lub sojowej
kilka plasterków sera bez laktozy ( można kupić w biedronce: bez glutenu, śladowa ilość laktozy)
2 marchewki
opcjonalnie: 4,5 jajek przepiórczych
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowujemy nadzienie:
Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy mrożony szpinak i dusimy przez kilka minut, aż do odparowania wody, dodajemy cukinię, śmietankę i przyprawiamy do smaku. Dusimy 2,3 minuty.
Odstawiamy warzywa na bok. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy nasze ciasto i podpiekamy około 20 minut. Następnie wyjmujemy i czekamy aż lekko wystygnie.
Na spód ciasta układamy plasterki sera, następnie wkładamy warzywa z patelni i jeśli mamy ochotę wbijamy na wierzch jajka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 30 - 35 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Po około 20 minutach pieczenia, wysuwamy formę i układamy na górze plasterki sera.
Ser może się lekko zarumienić. Wyjmujemy tartę i dekorujemy przygotowanym puree z marchewki, można podawać bez dekoracji, lub wymyślić własny sposób udekorowania.
Ja "zblenderowałam" ugotowaną doprawioną solą i odrobiną gałki muszkatołowej marchewkę, można dodać odrobinę margaryny lub masła. Układałam kopczyki za pomocą rękawa do kremu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz