poniedziałek, 27 października 2014

Tarta warzywna z serem

Nic trudnego, a efekt smakowo- wizualny powinien zadowolić każdego. To danie można odgrzewać, jak również z powodzeniem podawać zimne.

 składniki na ciasto:
100 gram margaryny sojowej lub innej bezlaktozy
200 gram mąki bezglutenowej
1 jajko
szczypta soli

farsz warzywno- serowy:
350 gram mrożonych liści  szpinaku
1 cukinia
1 cebula
3 ząbki czosnku
120ml śmietany owsianej lub sojowej
kilka plasterków sera bez laktozy ( można kupić w biedronce: bez glutenu, śladowa ilość laktozy)
2 marchewki
opcjonalnie: 4,5 jajek przepiórczych
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 Łączymy składniki na ciasto, ugniatając je na jednolitą masę.  Tak jak to robimy przy kruchym cieście, tylko bez cukru.Margaryna musi być miękka.
Wkładamy ciasto do lodówki na godzinę. Możemy je rozwałkować i uformować na blaszce lub formie i tak włożyć na godzinę do lodówki. Spód ciasta  nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
Przygotowujemy nadzienie:
Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy mrożony szpinak i dusimy przez kilka minut, aż do odparowania wody, dodajemy cukinię, śmietankę i przyprawiamy do smaku. Dusimy 2,3 minuty.
Odstawiamy warzywa na bok. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy nasze ciasto i podpiekamy około 20 minut. Następnie wyjmujemy i czekamy aż lekko wystygnie.
Na spód ciasta układamy plasterki sera, następnie wkładamy warzywa z patelni i jeśli mamy ochotę wbijamy na wierzch jajka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 30 - 35 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.  Po około 20 minutach pieczenia, wysuwamy formę i układamy na górze  plasterki sera.
Ser może się lekko zarumienić. Wyjmujemy tartę i dekorujemy przygotowanym puree z marchewki, można podawać bez dekoracji, lub wymyślić własny sposób udekorowania. 
Ja "zblenderowałam" ugotowaną doprawioną solą i odrobiną gałki muszkatołowej marchewkę, można dodać odrobinę margaryny lub masła. Układałam kopczyki za pomocą rękawa do kremu.

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz