Moja rodzina i znajomi bardzo lubią krokiety...
ciasto na naleśniki: ( 5 sztuk), radzę podwoić
składniki, krokiety idą jak woda...
240 ml mleka sojowego, bądź bezlaktozy 1 jajo lub 2 przepiórcze
3 kopiaste łyżki mąki bezglutenowej, może być mieszanka ( bezglutenowa z gryczaną lub jaglaną )
szczypta soli
odrobina oleju na patelnię - można robić na sucho, jeśli ma się odpowiednią patelnię.
Gotowe naleśniki odkładamy na bok.
składniki na farsz: ( jeśli robimy więcej to zwiększamy ilość składników)
1 cebula30 dag. pieczarek
30 dag. kiszonej kapusty
odrobina oleju
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, kminek, bazylia, majeranek, oregano - jest dowolność, jeśli czegoś nie lubimy to nie dodajemy, część mojej rodziny nie przepada za kminkiem.
Farsz kładziemy na przygotowane naleśniki i zawijamy. Ja zawijam w "kopertę". Obtaczam w rozbełtanym jajku, a następnie bułce tartej. Piekę po około 2 minuty na każdej ze stron.
Podajemy same lub z dowolnie wybraną surówką lub ich zestawem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz