poniedziałek, 20 października 2014

krokiety z kapustą i pieczarkami

Niestety nie jest to bardzo szybkie danie do przygotowania, za to bardzo szybko znika z talerzy i zazwyczaj nic nie zostaje tak jak to sobie zakładam "na gorsze czasy", kiedy to dopadnie mnie ochota na zjedzenie  krokiecika , a lenistwo jest zbyt duże aby zabrać się do pracy...
Moja rodzina i znajomi bardzo lubią krokiety...

ciasto na naleśniki: ( 5 sztuk), radzę podwoić składniki, krokiety idą jak woda...
240 ml mleka sojowego, bądź bezlaktozy
1 jajo lub 2 przepiórcze
3 kopiaste łyżki mąki bezglutenowej, może być mieszanka ( bezglutenowa z gryczaną lub jaglaną )
szczypta soli
odrobina oleju na patelnię - można robić na sucho, jeśli ma się odpowiednią patelnię.
Gotowe naleśniki odkładamy na bok.

składniki na farsz: ( jeśli robimy więcej to zwiększamy ilość składników)
1 cebula
30 dag. pieczarek
30 dag. kiszonej kapusty
odrobina oleju
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, kminek, bazylia, majeranek, oregano  - jest dowolność, jeśli czegoś nie lubimy to nie dodajemy, część mojej rodziny nie przepada za kminkiem.

 Kiszoną kapustę gotujemy około 30 minut, pieczarki myjemy i kroimy na  plasterki, ja wybieram małe pieczarki, duże kroję na mniejsze części.
Wlewamy na patelnię odrobinę oleju, wrzucamy cebulę i pieczarki, lekko podsmażamy przez kilka minut, doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i kurkumą. Odlewamy wodę z kapusty, siekamy nożem na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię z resztą przypraw, podsmażamy razem z pieczarkami przez kilka minut.
Farsz kładziemy na przygotowane naleśniki i zawijamy. Ja zawijam w "kopertę". Obtaczam w rozbełtanym jajku, a następnie bułce tartej. Piekę po około 2 minuty na każdej ze stron.
Podajemy same lub z dowolnie wybraną surówką lub ich zestawem.

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz