wtorek, 21 października 2014

przetworów ciąg dalszy


Tylko w lecie i na początku jesień można zjeść dobre zielone ogórki. Postanowiłam więc choć odrobinę tego smaku zachować, oczywiście w trochę zmienionym stanie...
Postanowiłam wypróbować dwa znalezione stare przepisy:  ogórki w zalewie pomidorowej oraz ogórki po meksykańsku. Na kiszone jeszcze się nie odważyłam, póki co, zjem  te które zrobiła moja mama.

 Ogórki w zalewie pomidorowej:
2 kg ogórków
3 cebule
4 ząbki czosnku
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki octu
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżki ostrej papryki
pół litra przecieru pomidorowego

 Ogórki kroimy w grube plastry, cebulę w krążki, czosnek w plasterki. Wszystkie składniki wkładamy do miski. Olej mieszamy z octem, solą, cukrem, przyprawami i przecierem. Mieszamy i zalewamy tym ogórki na 2-3 godzin. Dokładnie musimy składniki w misce wymieszać. Następnie przekładamy ogórki z cebulą i resztą przypraw do wyparzonych słoików i pasteryzujemy. Ja pasteryzuję na sucho w piekarniku w temperaturze 130 stopni, przez około 40 minut. Pół litrowe słoiki.
Ogórki wyszły wyśmienite, a sos wykorzystałam na rybnego "strogonowa"

 Ogórki po meksykańsku
3kg ogórków
2 główki czosnku
2 łyżeczki chili
5 łyżek soli
Zalewa:
pół kilograma cukru
2 szklanki octu
8 łyżek oleju

Ogórki kroimy w grube plastry, zasypujemy je 3 łyżkami soli i odstawiamy na około  6 godziny. Przygotowujemy zalewę: Łączyny wszystkie składniki na zalewę, dodajemy 2 łyżki soli i zagotowujemy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Odlewamy słoną wodę z ogórków.Ogórki posypujemy chili i czosnkiem, mieszamy i ostawiamy jeszcze na około 4 godziny. Wkładamy ogórki do wyparzonych słoików i powoli zalewamy zalewą. Pasteryzujemy przez 10 minut na mokro lub tak jak ja, na sucho przez około 30 minut.

Fajna sprawa z tym sosem pomidorowym, można go wykorzystać do wielu potraw.


 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz