środa, 8 października 2014

zupa warzywna ze"szpeclami"- czyli polsko-niemieckie porozumienie


Uwielbiam "kluski" w każdej postaci, nawet w zupie warzywnej. Sama zupa jest dla mnie trochę bez wyrazu i dość  szybko po zjedzeniu robię się głodna, za to z kluchami -tu akurat sięgającymi niemieckich korzeni a i owszem ...Lubię i najadam się do syta.

 Składniki (na 2 osoby jako dodatek do zupy):

100 g mąki bezglutenowej

1 jajko,

50 ml wody, lub mleka bez laktozy,

szczypta soli,

szczypta gałki muszkatołowej

tłuszcz na patelnię

2 ząbki czosnku

 Mieszamy wszystkie składniki ciasta. Konsystencja powinna być jak gęsta śmietana. Gotujemy w garnku wodę z dodatkiem soli i łyżką oleju.  Na gotującą wodę wrzucamy kluski. Są 2 sposoby: ucieramy nasze kluchy przez odpowiednią do tego tarkę, albo nakładamy na deskę i odcinamy nożem cienkie paseczki. Po wypłynięciu szpecli na wierzch odcedzamy. Przekładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem  podsmażamy z dodatkiem zmiażdżonego w prasce czosnku około 3-4 minuty. Odstawiamy na bok i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

 Zupa warzywna:

składniki:

cebula,

marchewka,

brokuł,

pieczarki

kalafior

połówka cytryny

1 litr bulionu warzywnego

Pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju w garnku w którym będziemy robić zupę. Po 3,4 minutach dodajemy pieczarki i podsmażamy przez chwilę, pieczarki skrapiamy połówką cytryny. Po chwili wlewamy bulion i dodajemy resztę warzyw. Gotujemy około 10 minut. Przyprawiamy do smaku: solą, pieprzem, kurkumą, bazylią i oregano. Przyprawy to podstawa smaku!
Gorącą zupę nalewamy do talerzy a na wierzch kładziemy nasze pyszne i pachnące kluski.

 P.S - prostsza wersja zupy, to gotowa mieszanka warzywna. Ja kupuję czasami warzywa mrożone z Hortexu i ubieram z każdej paczki, w zależności od tego jakich warzyw chcę mieć więcej w zupie.



 Oczywiści te, jak i inne kluski mogą stanowić potrawę samą w sobie, ale to już inna bajka..

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz