Najszybsza, łatwa w
przygotowaniu
a zarazem smaczna
zapiekanka to moim zdaniem warzywa zapiekane na
patelni, szczególnie kiedy nie mamy co zrobić
z resztką ziemniaków z poprzedniego dnia, lub ziemniaki nadają się tylko do
"obróbki" bo wyglądają jakby się opiły wody i nie zdążyły pęknąć, są
blade, prawie przeźroczyste i bez smaku. Danie to ma również niepodważalny
walor ekonomiczny- jest tanie!
składniki: ( 2 duże porcje)
ziemniaki
marchew 2 sztuki, lub garść
małych marchewek
mała cukinia
cebula
2 ząbki czosnku
2 ogórki kiszone lub konserwowe
20 dag. pieczarek
połówka czerwonej papryki
sok z połówki cytryny
liście bazylii, kminek, sól,
pieprz, gałka muszkatołowa, oregano
Oczywiście możemy
dodać dowolne warzywo, które lubimy lub
akurat nam zalega w kuchni.
Ziemniaki oraz marchewkę obieramy i gotujemy około 10 minut,
jeśli nie mamy z poprzedniego dnia z obiadu.
Na rozgrzany tłuszcz ( u mnie
olej rzepakowy) wrzucamy posiekany czosnek i cebulę, podsmażamy 2,3 minuty.
Następnie wrzucamy na patelnię pokrojone w plasterki ziemniaki obsmażamy je z
każdej strony po kilka minut, dodajemy pokrojone pieczarki i paprykę
skrapiamy
sokiem
z cytryny. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu,
gałki i kminku. Dusimy przez 5 minut pod przykryciem.Dodajemy plastry cukini
oraz pokrojony w kostkę ogórek. Podsmażamy na patelni jeszcze około 5 minut. Na
koniec dodajemy pokrojone listki bazylii i szczyptę
oregano,
mieszamy i przekładamy na talerze.
Oczywiście można podawać z gęstym
jogurtem sojowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz