czwartek, 16 października 2014

warzywa zapiekane na patelni

Najszybsza, łatwa w przygotowaniu  a zarazem smaczna zapiekanka to moim zdaniem warzywa zapiekane na  patelni, szczególnie kiedy nie mamy co zrobić z resztką ziemniaków z poprzedniego dnia, lub ziemniaki nadają się tylko do "obróbki" bo wyglądają jakby się opiły wody i nie zdążyły pęknąć, są blade, prawie przeźroczyste i bez smaku. Danie to ma również niepodważalny walor ekonomiczny- jest tanie!

składniki: ( 2 duże porcje)
ziemniaki
marchew 2 sztuki, lub garść  małych marchewek
mała cukinia
cebula
2 ząbki czosnku
2 ogórki kiszone lub konserwowe
20 dag. pieczarek
połówka czerwonej papryki
sok z połówki cytryny
liście bazylii, kminek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano 
Oczywiście możemy  dodać dowolne warzywo, które lubimy lub akurat nam zalega w kuchni.

 Ziemniaki  oraz marchewkę obieramy i gotujemy około 10 minut, jeśli nie mamy z poprzedniego dnia z obiadu.
Na rozgrzany tłuszcz ( u mnie olej rzepakowy) wrzucamy posiekany czosnek i cebulę, podsmażamy 2,3 minuty. Następnie wrzucamy na patelnię pokrojone w plasterki ziemniaki obsmażamy je z każdej strony po kilka minut, dodajemy pokrojone pieczarki i paprykę skrapiamy  sokiem  z cytryny. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu, gałki i kminku. Dusimy przez 5 minut pod przykryciem.Dodajemy plastry cukini oraz pokrojony w kostkę ogórek. Podsmażamy na patelni jeszcze około 5 minut. Na koniec dodajemy pokrojone listki bazylii i szczyptę  oregano,  mieszamy i przekładamy na talerze.
Oczywiście można podawać z gęstym jogurtem sojowym.


 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz