czwartek, 2 października 2014

Muffiny na "ostro" - raczej dla dorosłych


Oczywiście tytuł jest lekko przesadzony, ale coś w tym jest -  sprawdźcie sami. 

 składniki: ( około 10 muffinek)

30 dag dyni

duża garść truskawek lub 2  malin

garść rodzynek

1/4 szklanki rumu, koniaku lub whisky

2 łyżki miodu z malin, może być inny środek słodzący

3 kopiaste łyżki mąki bezglutenowej

3 kopiaste łyżki mąki kokosowej lub ryżowej

125 ml oleju lub rozpuszczonej margaryny sojowej, rzepakowej

2 jajka lub 6 przepiórczych - ja używam przepiórczych - tak na marginesie to kupujcie tylko dobre jajka z wolnego wybiegu, chowu ekologicznego lub od "sąsiedzkich" kurek.

łyżeczka proszku bezglutenowego

pół łyżeczki sody oczyszczonej

przyprawy: kardamon, cynamon, imbir, papryka chili mielona

 garść zmielonych resztek czekolady - na polewę

 Rodzynki zalewamy alkoholem i  odstawiamy na bok.
Dynię kroimy na małe kawałki, truskawki  zgniatamy widelcem dodajemy 2,3 łyżeczki wody i gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy miód i co jakiś czas mieszamy aż wszystkie składniki zmiękną a woda odparuje ( około 20 minut) następnie zdejmujemy z pieca dodajemy przyprawy: szczypta cynamonu, imbiru, kardamonu.  Odkładamy na bok do wystygnięcia.

Następnie przygotowujemy ciasto na muffiny tak jak w przypadku muffinek z bananami:
Ubijamy jajka , następnie dodajemy olej i powoli dodajemy jedną i drugą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Do naszej masy dyniowo- truskawkowej dodajemy odsączone rodzynki mieszamy i dodajemy do ciasta- mieszamy łyżką nie mikserem aż składniki ładnie się połączą i stworzą jednolitą masę. Ciasto przekładamy do foremek i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na około 25 minut.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lub w mikrofalówce. Dodajemy szczyptę papryki chili dokładnie mieszamy i dekorujemy polewą nasze lekko wystudzone babeczki.


 Do tego kubek kawy żołędziowej i czuję jak szczęście wypełnia najbliższych kilka godzin mojego życia. Wieczorem też smakują, ale to już inna sprawa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz