wtorek, 28 października 2014

ryż a la "risotto"


To tylko jedna z wariacji, wzorowana na tradycyjnej włoskiej potrawie zwanej "risotto" z prawdziwym włoskim daniem o tej nazwie ma niewiele wspólnego, jednak coś jest na rzeczy...

 składniki ( 3 porcje)
1szklanka ryżu
1 litr rosołu warzywnego
cebula
3 ząbki czosnku
1 marchewka
1mała czerwona papryka
1 cukinia
garść czarnych oliwek
puszka pomidorów
posiekana natka pietruszki
kilka łyżek oleju na patelnię
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, tymianek

 Ryż płuczemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy rosołem i gotujemy. Gdy ryż już napęcznieje i wchłonie większość wody, dodajemy pomidory i przyprawiamy pieprzem, bazylią i tymiankiem. Gotujemy na bardzo małym ogniu, aż do wchłonięcia przez ryż płynu. Proces gotowana ryżu zależy od rodzaju ryżu, jaki wybraliśmy, np: popularny parboiled gotujemy około 20-25 minut, podobnie ryż jaśminowy, który zaleca się namoczyć na 30 minut przed gotowaniem.
Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek około 2,3 minuty, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i marchewkę, dusimy razem przez około 7 minut. Po tym czasie dodajemy cukinię pokrojoną w pół plasterki i podsmażamy razem 5 minut. Tak przygotowane warzywa dodajemy do ryży i dokładnie mieszamy aż składniki się połączą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem...
Na koniec dodajemy pokrojone w krążki oliwki oraz natkę pietruszki, lekko mieszamy i przekładamy na talerze. Potrawę możemy podać  z  drobno potartym serem.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz