To tylko jedna z wariacji, wzorowana na tradycyjnej włoskiej
potrawie zwanej "risotto" z prawdziwym włoskim daniem o tej nazwie ma
niewiele wspólnego, jednak coś jest na rzeczy...
składniki ( 3 porcje)
1szklanka ryżu
1
litr rosołu warzywnego
cebula
3 ząbki czosnku
1 marchewka
1mała czerwona papryka
1 cukinia
garść czarnych oliwek
puszka pomidorów
posiekana natka pietruszki
kilka łyżek oleju na patelnię
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, tymianek
Ryż płuczemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy rosołem i gotujemy.
Gdy ryż już napęcznieje i wchłonie większość wody, dodajemy pomidory i
przyprawiamy pieprzem, bazylią i tymiankiem. Gotujemy na bardzo małym ogniu, aż
do wchłonięcia przez ryż płynu. Proces gotowana ryżu zależy od rodzaju ryżu, jaki
wybraliśmy, np: popularny parboiled gotujemy około 20-25 minut, podobnie ryż
jaśminowy, który zaleca się namoczyć na 30 minut przed gotowaniem.
Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek
około 2,3 minuty, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i marchewkę, dusimy razem przez około 7 minut. Po tym czasie
dodajemy cukinię pokrojoną w pół plasterki i podsmażamy razem 5 minut. Tak przygotowane warzywa
dodajemy do ryży i dokładnie mieszamy aż składniki się połączą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem...
Na koniec dodajemy pokrojone w krążki oliwki oraz natkę pietruszki, lekko mieszamy i
przekładamy na talerze. Potrawę możemy podać
z
drobno potartym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz