Nadszedł czas na robienie przetworów. Zabrałam się więc za
przygotowywanie własnych dżemów i konfitur.
Tydzień temu zrobiłam
3 rodzaje, a dzisiaj postanowiłam otworzyć każdy smak i poczęstować nimi
znajomych. Oczywiście liczę na ciekawe spostrzeżenia...
I. Konfitura z dynią
składniki:1 mała dynia ( coś nieco ponad kilogram )
2 średnie marchewki
sok z dwóch pomarańczy
miąższ z jednej pomarańczy - trzeba obrać z błonek
4 łyżki cukru - u mnie ksylitolu
szczypta kardamonu i cynamonu
Dynię należy pokroić w drobną kostkę, oczywiście pozbywamy się miąższu wraz z pestkami ze środka i obieramy zewnętrzną skórkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy sok z dwóch pomarańczy wraz z cukrem. Gotujemy na małym ogniu około 40 minut, co jakiś czas mieszając aby zawartość nie przywarła do garnka. Kiedy dynia jest już rozgotowana i wygląda jak papka dyniowa, dodajemy marchewkę pokrojoną w bardzo drobną kostkę oraz miąższ z pomarańczy. Gotujemy jeszcze około 20 minut, na koniec dodajemy przyprawy.
Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie
zakręcamy i pasteryzujemy na "sucho" lub "mokro" Ja
zrobiłam to na sucho: Wstawiamy do chłodnego piekarnika dobrze zakręcone
słoiki, ustawiamy piekarnik na 130 stopni C, grzanie góra i dół i
pasteryzowałam przez godzinę.
II. Konfitura z cukinii
składniki:
3 cukinie
ananas w puszcze
sok z pomarańczy
sok z cytryny
mięta
pół szklanki cukier
galaretka truskawkowa
4 brzoskwinie
pół szklanki cukru
łyżeczka kardamonu i mielonych goździków
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz