składniki:
1 okrągła cukinia
1 jajko lub (4 przepiórcze)
bułka tarta ( zawsze wykorzystuję wysuszone resztki swojego pieczywa, które mielę w
maszynce do mięsa, blender też sobie z tym poradzi.
połówka cytryny
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, gałka muszkatołowa
Myjemy cukinię, kroimy na plastry grubości 1- 1,5 cm.
Obtaczamy w rozbełtanym jajku wraz z przyprawami, następnie
obtaczamy w bułce i przenosimy na patelnie z rozgrzanym tłuszczem. U mnie jest
to
olej rzepakowy.
W trakcie pieczenia skrapiamy cytryną. Obsmażamy z każdej
strony około 2, 3 minuty.
Po wyjęciu kładziemy na ręcznik papierowy aby pozbyć się
nadmiaru tłuszczu.
Podajemy jako przystawkę lub np: z puree ziemniaczanym, z
buraka czy selera
jako danie główne.
Bułka tarta pochodzi z ciemnego chleba dlatego panierka jest ciemniejsza, jeżeli ktoś lubi mniej wypieczone to należy piec na mniejszej "mocy", ale uwaga zbyt długie pieczenie może spowodować, że cukinia zbyt zmięknie i nie będzie już taka smaczna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz