wtorek, 30 września 2014

wesołe kotleciki z cukini

składniki:

1 okrągła cukinia

1 jajko lub (4 przepiórcze)

bułka tarta ( zawsze wykorzystuję wysuszone  resztki swojego pieczywa, które mielę w maszynce do mięsa, blender też sobie z tym poradzi.

połówka cytryny

 przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, gałka muszkatołowa

 Myjemy cukinię, kroimy na plastry grubości 1- 1,5 cm.
Obtaczamy w rozbełtanym jajku wraz z przyprawami, następnie obtaczamy w bułce i przenosimy na patelnie z rozgrzanym tłuszczem. U mnie jest to  olej rzepakowy. 
W trakcie pieczenia skrapiamy cytryną. Obsmażamy z każdej strony około 2, 3 minuty.
Po wyjęciu kładziemy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podajemy jako przystawkę lub np: z puree ziemniaczanym, z buraka czy selera  jako danie główne.
 
 Bułka tarta pochodzi z ciemnego chleba dlatego panierka jest ciemniejsza, jeżeli ktoś lubi mniej wypieczone to należy piec na mniejszej "mocy", ale uwaga zbyt długie pieczenie może spowodować, że cukinia zbyt zmięknie i nie będzie już taka smaczna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz