składniki na kruche ciasto:
2 jajka
2 szklanki mąki bezglutenowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ksylitolu, cukru
trzcinowego itp...
2 łyżki śmietany lub mleczka
kokosowego.
2 duże jabłka
składniki na kruszonkę:
pół szklanki cukru trzcinowego
nierafinowanego,
pół szklanki mąki bezglutenowej
Jabłka po obraniu kroje na
cieńkie plasterki, dodaję cynamon, szczyptę kardamonu i mielonych goździków,
mieszam z dwiema dużymi łyżkami powideł śliwkowych własnej roboty, ale można
i bez, lub z dowolnymi powidłami. Często
dodaje również drobno połupane orzechy
włoskie.
To samo robimy z produktami na
kruszonkę.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Kruszonka powinna lekko się zarumienić. Otwieramy lekko piekarnik i czekamy aż ciasto powoli przestygnie. Ja zazwyczaj dobieram się do niego gdy jest jeszcze lekko ciepłe.
Trzeba je delikatnie zsunąć z blaszki a
następnie zsunąć z papieru na talerz lub deseczkę tak aby nie popękało, dół
jest delikatny i kruchy.
Można przygotować masę budyniową
i wyłożyć ją na ciasto razem z owocami.
Masę budyniową przygotowujemy np:
gotując budyń bezglutenowy dodając zamiast pół litra mleka 400 ml, a gdy lekko
przestygnie dodać 2 łyżki margaryny sojowej i zmiksować blenderem. Gdy lekko
wystygnie wykładamy na ciasto a na to układamy owoce, mogą to być np: jagody
zamiast jabłek.
z wiśniami
z masą budyniową i jagodami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz