czwartek, 18 września 2014

kruche ciasto z owocami w kilku odsłonach

Przepis na kruche ciasto nie należy do  trudnych ,jednak niestety jest czasochłonny. Nie mniej jednak nie sposób się mu oprzeć, jeżeli już polubimy jego smak i chrupkość.  To jedno z moich ulubionych ciast ze względu na możliwość wielu kombinacji. I tak z jednego ciast wychodzi co rusz nowa smaczna wersja, w zależności od tego na co mam ochotę i co mam w domu.

składniki na kruche ciasto:

2 jajka

2 szklanki mąki bezglutenowej

100 gram margaryny sojowej, rzepakowej lub innej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki ksylitolu, cukru trzcinowego itp...

2 łyżki śmietany lub mleczka kokosowego.

2 duże jabłka

 

składniki  na kruszonkę:

pół szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego,

pół szklanki mąki bezglutenowej

50 gram margaryny

 Farsz jabłkowy:
Jabłka po obraniu kroje na cieńkie plasterki, dodaję cynamon, szczyptę kardamonu i mielonych goździków, mieszam z dwiema dużymi łyżkami powideł śliwkowych własnej roboty, ale można i  bez, lub z dowolnymi powidłami. Często dodaje  również drobno połupane orzechy włoskie.

 Łączymy ze sobą  składniki  na kruche ciasto, wyrabiając je na gładką, jednolitą  masę,  odstawiamy na około godzinę do lodówki.

To samo robimy z produktami na kruszonkę.

 Po około godzinie rozwałkowujemy ciasto na płaski placek ok. 1- 1,5 cm.  Wykładamy nim blaszkę, wyłożoną papierem, tak aby dno i około 2 cm brzegu blaszki były zakryte. Ciasto może się rwać, ale to nie problem, można układać je z kawałków, łącząc je na blaszce w jednolity kawałek. Tak przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem w paru miejscach i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i czekamy aż lekko przestygnie.
Następnie układamy na nim przygotowane owoce i przykrywamy je przygotowaną kruszonką, odrywając małe kawałki palcami, tak  powstają na cieście małe gęsto usiane  kopczyki.
Całość  wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Kruszonka powinna lekko się zarumienić. Otwieramy lekko piekarnik i czekamy aż ciasto powoli przestygnie. Ja zazwyczaj dobieram się do niego gdy jest jeszcze lekko ciepłe.

 Trzeba je delikatnie zsunąć z blaszki a następnie zsunąć z papieru na talerz lub deseczkę tak aby nie popękało, dół jest delikatny i kruchy.

 Wariacja numer II

Można przygotować masę budyniową i wyłożyć ją na ciasto razem z owocami.

Masę budyniową przygotowujemy np: gotując budyń bezglutenowy dodając zamiast pół litra mleka 400 ml, a gdy lekko przestygnie dodać 2 łyżki margaryny sojowej i zmiksować blenderem. Gdy lekko wystygnie wykładamy na ciasto a na to układamy owoce, mogą to być np: jagody zamiast jabłek.

                                     
                                           z wiśniami
                                         z masą budyniową i jagodami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz